Sok húron pendülnek

2017.09.28. 12:18

Nemzetközi hárfafesztivált rendezünk

Fiatal tehetségek és sztárvendégek is fellépnek a 19. Nemzetközi Hárfafesztiválon, amelynek a budapesti Festetics-palota ad otthont október 6. és 8. között.

„Ez egy találkozási pont a nemzetközi hárfás életben, rengeteg külföldi vendég van, sztárok játszanak és a hazai hárfás közélet is itt találkozik évről évre” – mondta el Vigh Andrea hárfaművész, a Zeneakadémia rektora az MTI-nek.

Kiemelte, hogy ez egy bejáratott, jó hangulatú rendezvény, amelynek megvan a törzsközönsége, de mindig érkeznek új érdeklődők is. Úgy fogalmazott, hogy ez nagy öröm, hiszen ebben van a jövő, ezért kínálnak a gyerekek számára is programokat.

A fesztivál első napján az idén útjára indított Hárfás napok sorozat második előadása, Az ötezer éves hangszer – A hárfa története 2. lesz hallható. A koncerten az 1720-1820 közötti korszakkal és zenéivel ismerkedhet meg a közönség. A hangversenyen többek között Mozart C-dúr fuvola-hárfaversenye hangzik el Vigh Andrea és Drahos Béla előadásában, a koncerten közreműködik Gulyás Csilla hárfaművész és az Anima Musicae Kamarazenekar.

 

Másnap délelőtt a fesztivál ismét lehetőséget ad két fiatal tehetséges hárfaművész bemutatkozására, a matinékoncerten Jenei Erzsébet és Goda Sára lép színpadra. A fesztivál második estéjén, október 7-én Oliver Wass ad szóló hárfaestet. A Londonból érkező, 30 év alatti művész nagy nemzetközi versenyek győztese, a koncertre különleges programot állított össze, amelyben modern zenét is hallhat a közönség a klasszikus hárfazene mellett – közölte Vigh Andrea.

A vasárnapi interaktív gyermekkoncerten – amely már hagyomány a rendezvényen – a résztvevők megismerkedhetnek a hangszer lehetőségeivel, formájával és típusaival, valamint sok muzsikát hallhatnak. A fesztiválhoz hangszerkiállítás is kapcsolódik, fantasztikus hangszerek érkeznek Európa különböző pontjairól – mondta el Vigh Andrea, hozzátéve: a látványosság mellett a tárlat különlegessége, hogy ilyen mennyiségben más rendezvényen nem láthatók hárfák.

A fesztivál vasárnap este Maria Graf hárfaművésznő hangversenyével zárul, aki Berlinből érkezik és elismert nagysága a hárfás nemzetközi életnek. Vigh Andrea kiemelte: Maria Graf és Oliver Wass programjában is szerepel kimondottan modern darab, amely a hangszer hangszíneit használja föl, és amelyet a nagyközönség nem nagyon hallhat máshol.

A művész szerint a hárfát, amely szólisztikus és akkordikus hangszer, Magyarországon most már jól ismerik. A hárfa az operaműfajból nem kihagyható, a szimfonikus irodalom oszlopos tagja és része, a közönség ezekből a műfajokból korábban is ismerte. Az, hogy ennyire egyedülállóan szólisztikus megjelenései és megszólalásai vannak, hosszú munka gyümölcse, egyre nagyobb igény mutatkozik a hazai és nemzetközi koncert életben is a hárfaszóló muzsikára.

A jövőbeli tervekről elmondta, hogy 2018-ban már a 20. alkalommal rendezik meg a Hárfafesztivált, ezért Gödöllő és Budapest több helyszínére elviszik majd a koncerteket. A fesztivál két hosszabb hétvégét fog igénybe venni, a gálakoncert pedig a Zeneakadémián lesz. „Nagy fegyvertény, hogy egy fesztivál megél és elél 20 évig úgy, hogy nagy bázis támogatottságot tudhat maga mögött mind a zeneszerető emberek, mind a szakma oldaláról” – hangsúlyozta.

Borítókép: Vigh Andrea Liszt Ferenc-díjas hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora (j) tanítás közben a Zeneakadémia egyik tantermében 2014. február 19-én.

MTI Fotó: Czimbal Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!