Kincsem és társai

2017.09.29. 12:14

Tizenkét erdélyi városban mutatnak be magyar filmeket a Filmtettfeszten

Az idén két új helyszín – Temesvár és Gyergyószentmiklós – csatlakozott a sorozathoz. Az említett városok mellett lesznek vetítések Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Nagyszebenben, Sepsiszentgyörgyön, Szatmárnémetiben és Székelyudvarhelyen is.

Tizenkét erdélyi városban zajlik jövő héttől a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle, amelyen egyebek mellett tíz magyar nagyjátékfilmet mutatnak be – közölték pénteken a szervezők az MTI-vel.

A programgazda Filmtett Egyesület nevében Buzogány Klára elmondta: az idén Temesvár lesz a fesztivál „előfutára”, hiszen ott már hétfőn megkezdődnek a vetítések. A legtöbb helyszínen szerdától vasárnapig zajlik a fesztivál, ekkor lesznek Kolozsváron, az esemény fő helyszínén is a vetítések. Megjegyezte, Arad és Nagyvárad tér el még ettől. Aradon október 12-én és 13-án lesznek a programok, Nagyváradon október 13. és 15. között.

Két magyar nagyjátékfilmnek, a Herendi Gábor Kincsem, valamint a Rohonyi Gábor, M. Kiss Csaba Brazilok című alkotásoknak a Filmtettfeszten lesz a romániai premierje.

A fesztiválon tíz nagyjátékfilmet láthat a közönség. Vetítik egyebek mellett Vranik Roland Az állampolgár, Sopsits Árpád A martfűi rém, Till Attila Tiszta szívvel, Kostyál Márk Kojot, Gigor Attila Kút, valamint Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét. Emellett tíz, nemzetközi fesztiválokon díjazott rövidfilmet is láthat a közönség.

A Filmtettfeszten lesz a Filmgalopp elnevezésű erdélyi magyar filmes verseny, amelyre az idén dokumentumfilmekkel nevezhettek be az alkotók. A zsűri válogatása nyomán hét alkotás került be a versenybe, amelyeket a közönség a fesztivál honlapján is megtekinthet október 4. és 7. között, és szavazhat rájuk.

A szervezők kiosztják az első erdélyi magyar játékfilmről elnevezett életműdíjat, a Sárga Csikót, amelyet 2012-ben alapítottak. Minden évben olyan filmes személyiség kapja meg a kitüntetést, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette a kezdő és a tapasztalt erdélyi filmesek pályájának alakulását. A díjat idén Pethő Ágnes egyetemi tanár kapja.

A különböző helyszíneken közönségtalálkozók lesznek, amelyeken részt vesz többek között Hajdu Szabolcs és Rófusz Ferenc.

A kolozsvári programok egy része a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen zajlik, ahol a polgárok és az arisztokraták Erdélyének emlékét amatőr filmtekercseken keresztül elevenítik fel.

Borítókép: Youtube / Kincsem – előzetes #3

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!