Az akarat diadala

2018.02.13. 10:55

Leni Riefenstahl hagyatéka a porosz örökségvédelemhez került

A legendás német filmrendező egyetlen örököse, egykori titkárnője, Gisela Jahn adományozta Riefenstahl fotóit, filmjeit, kéziratait, levelezését és egyéb dokumentumait a Porosz Kulturális Örökségvédelmi Alapítványnak.

Forrás: AFP PHOTO

Leni Riefenstahl műveinek vizuális ereje úttörő jelentőségű, de életművére árnyékot vetett az a tény, hogy elsősorban náci propagandafilmjeiről híresült el.

A rendező legismertebb filmjei között szerepel Az akarat diadala című produkció, amely a nácik 1943-as nürnbergi pártkongresszusát ábrázolja, valamint A berlini olimpia, amit az 1936-os olimpiai játékok alatt forgatott.

Leni Riefenstahl a berlini olimpiáról szóló filmje forgatásán
Forrás: Wikimedia | Fotós: Bundesarchiv, Bild 146-1988-106-29 / CC-BY-SA 3.0

A 101 évesen, 2003-ban elhunyt Riefenstahl életében azzal védte propagandafilmjeit, hogy nem tudott a nácik emberiség elleni bűntetteiről.

Az alapítvány elnöke, Hermann Parzinger elmondta: különös figyelemmel és felelősséggel kezelik majd a hagyatékot, amely nemcsak a rendező áttörő esztétikáját őrzi, hanem lehetőséget nyújt „a kortárs történelem ellentmondásos személyiségéről folyó kritikai diskurzusra is”.

A Riefenstahl-hagyaték fotóit a berlini Fotográfiai Múzeumban, a levelezést, a naplókat, a kéziratokat pedig a német főváros Állami Könyvtárának kéziratrészlegében helyezik el.

Borítókép: Leni Riefenstahl alkotás közben

AFP / ANN RONAN PICTURE LIBRARY / PHOTO12

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!