2021-től

2018.03.29. 17:48

Új igazgatója lesz a Bécsi Szimfonikusoknak

A kolumbiai származású Andrés Orozco-Estrada lesz a Bécsi Szimfonikusok új zeneigazgatója a 2021-2022-es szezontól.

FILED - 14 July 2012, Germany, Luebeck: The Schleswig-Holstein Festival Orchestra giving a concert under the direction of conductor Andres Orozco-Estrada during the Schleswig-Holstein Music Festival (SHMF) in the Music and Congress Hall (MuK) in Luebeck. Orozco-Estrada has been tapped as the new chief conductor of the Vienna Philharmonic Orchestra. Photo: Olaf Malzahn/dpa

Forrás: AFP/DPA

Fotó: Olaf Malzahn

Orozco-Estrada a zenekart 2014 óta vezető Philippe Jordant váltja, aki 2020-tól a Bécsi Állami Operaház új főzeneigazgatója lesz.

„Ez számomra lehetőség arra, hogy még szorosabb kapcsolatot alakítsak ki a bécsi közönséggel és zenénket lehetőleg még több emberhez közel vigyem, valamint hozzájáruljak ahhoz, hogy még nagyobb legyen a Bécsi Szimfonikusok nemzetközi hírneve”

- mondta Orozco-Estrada.

Orozco-Estrada a szimfonikusok 16. zeneigazgatója, de már korábban is dolgozott a zenekarral: 2006-ban debütált karmesterként az együttessel, amelyet azóta 8 alkalommal vezényelt. A következő szezonban újabb koncerteken lépnek fel együtt, többek között vezényletével adják elő a Bécsi Szimfonikusok Beethoven 9. szimfóniáját a bécsi Konzerthausban.

„Orozco-Estrada generációja egyik vezető nemzetközi karmestere. Különleges módon összeköt minket az a cél, hogy a bécsi zenei kultúrát friss és felvilágosult módon továbbfejlesszük” – indokolta a döntést Johannes Beubert, a szimfonikusok intendánsa.

Thomas Schindl ütős, a zenekar elnöke „korunk egyik legizgalmasabb, legsokoldalúbb és leginspirálóbb karmesterének” nevezte a következő zeneigazgatót.

Andrés Orozco-Estrada 1977. december 14-én született a kolumbiai Medellinben. 1997-ben tanulni érkezett Bécsbe, tanulmányai lezárása után pedig hamar tapasztalatot szerzett nagyzenekarok vezetésében: 2005 és 2009 között állt a grazi Recreation zenekar élén, majd 2009-től átvette az alsó-ausztriai Tonkünstler Orchester vezetését.

Nemzetközi karrierje 2014-ben indult el, amikor a 37 éves karmester a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekara és a Houstoni Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója lett.

Legközelebb április 1-jén lép fel a Salzburgi Húsvéti Játékok keretében a drezdai Staatskapellével, majd április 7-én és 9-én a Bécsi Filharmonikusokkal a Bécsi Musikvereinban.

Borítókép: AFP / DPA / Olaf Malzahn

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!