broadway

2018.04.17. 14:55

Veszélyben a Ne bántsátok a feketerigót! bemutatója

A Ne bántsátok a feketerigót! című regény Broadway-adaptációját jegyző producerek viszontperelték hétfőn a szerző, Harper Lee hagyatékkezelőjét arra hivatkozva, hogy annak márciusi keresete lehetetlenné teszi a produkció decemberi bemutatását és akár a darab törléséhez is vezethet.

LONDON, UNITED KINGDOM - DECEMBER 06: Film director Aaron Sorkin arrives for the 'Molly's Game UK film premiere in London, United Kingdom on December 06, 2017. Ray Tang / Anadolu Agency

Forrás: AFP / Anadolu Agency

Fotó: Ray Tang

A Ne bántsátok a feketerigót! hivatalos premierje december 13-án lenne, míg a színdarab előbemutatói a tervek szerint november 1-jével kezdődnének New Yorkban.

Az írónő hagyatékkezelőjének képviselője azonban múlt hónapban beperelte a színdarab producerét, Scott Rudint, azt állítva, hogy Aaron Sorkin

színpadi adaptációja eltér a regény szellemiségétől.

A manhattani kerületi bírósághoz hétfőn benyújtott dokumentumok szerint a márciusi kereset „lehetetlenné teszi a darab 2018 decemberében való bemutatását, és amennyiben nem sikerül a közeljövőben rendezni a vitát, a produkciót törölni kell”.

Keresetében Rudin hangsúlyozza, hogy a hagyatékkezelő képviselője, Tonja B. Carter csak hat hónappal azután fogalmazta meg ellenvetéseit a szövegkönyvvel kapcsolatban, hogy azt 2017 augusztusában átadták Lee irodalmi ügynökének.

A producer továbbá nem kevesebb mint 10 millió dollár (2,5 milliárd forint) kártérítést követel, mert állítása szerint Carter keresete „lehetetlenné tette” több millió dollárnyi támogatás megszerzését, amelyre szükség lenne a színdarab premierje előtt.

Az Alabama állam szövetségi bíróságához benyújtott márciusi keresetében a hagyaték kezelője a Rudinnal folytatott vita rendezését kérte, magának követelve a végső szó kimondásának jogát arról, hogy Sorkin szövegkönyve eltér-e a regény szellemiségétől és az eredeti karakterek megváltoztatva szerepelnek-e benne.

Carter szerint a színdarabban számos karaktert megváltoztattak, köztük Atticus Finchet is, úgy ábrázolva a főszereplőt, mint aki eleinte naivitással szemléli a rasszizmust.

A kereset szerint Sorkin színpadi adaptációja továbbá nem ad valós képet az 1930-as évek Alabamájának kisvárosi életéről, mivel azt a jelenkor társadalmi légkörével kapcsolja össze.

Carter szerint Sorkin, aki számos színdarabot írt már, és az Oscar-díjat, valamint a Golden Globe-díjat is megkapta a Közösségi háló című film forgatókönyvéért, két karaktert is beleírt a történetbe, valamint azt nyilatkozta a Playbill című magazinnak, hogy

az eredeti regény a maga formájában „egyáltalán nem működik” a színpadon.

Keresetében Rudin felajánlotta, hogy teljes szereplőgárdával előadják a darabot a bíróságon, lehetőséget adva annak megállapítására, hogy a produkció valóban eltér-e a regény szellemiségétől.

Rudin, aki 150 ezer dollárt fizetett a regény színpadi adaptációs jogaiért, az egyik legnagyobb Broadway- és hollywoodi producer, aki Oscar-díjat és több Tony-díjat is nyert már.

A Ne bántsátok a feketerigót! című regény, amely egy alabamai kisváros faji egyenlőtlenségeit tárja fel, már több színpadi feldolgozást is megért, de a regény nyomán készült színmű először debütál a Broadway-n. A darabban Jeff Daniels játssza Atticus Finchet, az ügyvédet, aki elvállalja egy színes bőrű férfi védelmét a bíróságon, akit egy fehér nő megerőszakolásával vádolnak.

Lee 2016-ban halt meg 89 éves korában. 1960-ban kiadott regényéért, amely a tolerancia, a pártatlanság és az emberi méltóság kérdéseit járja körül, széppróza kategóriában kapta meg a Pulitzer-díjat. A könyvből világszerte több mint 30 millió példányt adtak el, 1962-ben Gregory Peck főszereplésével film is készült belőle, amely három Oscar-díjat nyert.

Az amerikai írónő egyetlen másik regénye, a Menj, állíts őrt! 2015-ben jelent meg, noha még az ötvenes években, a Ne bántsátok a feketerigót! első vázlataként született meg, de évtizedekig a fiókban pihent.

Borítókép: Aaron Sorkin színpadra vinné a nagysikerű regényt, de lehet, nem fog összejönni

AFP / ANADOLU AGENCY / Ray Tang

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!