Bayreuthi Ünnepi Játékok

2018.07.24. 10:35

A Bartók Rádió szerdától közvetíti a világ legjobb Wagner-fesztiválját

A legendás zeneszerző által alapított eseménysorozat száznegyvenkét éve vonzza a komolyzene szerelmeseit.

HANDOUT - 'Parsifal' photo rehearsal from 2017, Act 2: Andreas Schager (Parsifal), flower maidens. The Wagner opera will be performed at the 2017 Bayreuth Festival on 27 July 2017. (ATTENTION EDITORS - MANDATORY CREDIT: "Photo: Bayreuther Festspiele/Enrico Nawrath" - INTERNET USE ONLY UP TO A MAXIMUM SIZE OF 800 X 800 PIXELS - HANDOUT EDITORIAL USE ONLY / NO SALES) Photo: Enrico Nawrath/Festspiele Bayreuth/dpa

A Bartók Rádió szerdától élőben közvetíti a Bayreuthi Ünnepi Játékok első blokkjának előadásait július 30-ig – hangzott el az M1 aktuális csatorna keddi adásában.

A fesztivál a Lohengrin új produkciójával kezdődik Yuval Sharon rendezésében, Christian Thielemann vezényletével – mondta el Terdik László, a Bartók Rádió szerkesztője a műsorban. A díszlettervező Neo Rauch, a jelmezek megálmodója Rosa Loy. A Lohengrinben mások mellett Anja Harteros (Elsa), Piotr Beczala (Lohengrin), Waltraud Meier (Ortrud), Georg Zeppenfeld (Henry király) és Thomas Konienczny (Telramund) lép színpadra.

A szerkesztő elmondta: a nyitóelőadásra idén is prominens személyiségeket várnak, a nézők között lesz mások mellett Angela Merkel német kancellár, Ferenc bajor herceg és Gloria von Thurn und Taxis hercegnő, ismert színészek, sportolók és televíziós személyiségek.

A fesztiválon előadják A bolygó hollandi, A nürnbergi mesterdalnokok, a Parsifal, valamint a Trisztán és Izolda operákat is a Festspielhausban. A fesztivál történetében először A Nibelung gyűrűje ciklusból csak a tetralógia egyetlen darabja, A walkür szólal meg Frank Castorf rendezésében, Plácido Domingo dirigálásával.

Terdik László kiemelte: Wagner művészetének a vezérmotívumok voltak az alappillérei, a zenekart nem külön kezelte és nem zárt egységekben gondolkodott, hanem egybekomponált művekben.

A bayreuthi fesztivált Wagner 1876-ban alapította, megépítette a Festspielhaust, amely világszerte egyedülálló akusztikájáról híres.

„Ez az épület mind akusztikailag, mind miliőjében és színpadgépészetében úgy van megalkotva, hogy kiszolgálja az egységes művészetet”

– mutatott rá a szerkesztő, hozzátéve: a világítás, a jelmez, a díszlet mellett a Ring-mentes évben nagy feladat hárul a 150 fős kórusra, amely a 200 tagú zenekarral egyszerre van jelen a színpadon.

Festspielhaus, Bayreuth
Fotó: tagesspiegel.de

A Bartók Rádió közvetítései 16 órakor kezdődnek, szerdán a Lohengrin, csütörtökön a Parsifal, pénteken a Trisztán és Izolda, szombaton A nürnbergi mesterdalnokok hangzik el. A bolygó hollandi előadása július 30-án 18 órától lesz hallható.

Borítókép: részlet a 2017-es Bayreuthi Ünnepi Játékok Parsifal-előadásából. Forrás: AFP / ENRICO NAWRATH / DPA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!