amos rex

2018.08.29. 16:34

Nemzetközi múzeumot nyitnak Helsinkiben

Több éven át tartó munkálatok után csütörtökön nyitja meg kapuit az Amos Rex, Helsinki új retro-modern, részben földalatti nemzetközi művészeti múzeuma.

A finn főváros belvárosának szívében lévő intézmény a tervek szerint minden művészetre nyitott a hipermoderntől és a 20. századi kortárs művészetektől kezdve az ókori kultúrákig.

Az Amos Rex a Massless című nagy multimédiás művészeti kiállítással indít, amelyet a tokiói teamLab készített. A teamLab mintegy 500 művészből, programozóból, számítógépes grafikusból, matematikusból és különböző területek kreatív szakembereiből áll. A kiállítás január 6-ig lesz látható.

A 2019-es tervek között szerepel többek között egy nagy René Magritte retrospektív kiállítás.

A múzeum 2200 négyzetméternyi kiállítótere teljes egészében az alagsorban, egy egykori buszpályaudvar alatt található, de a világításáról napfény gondoskodik. A múzeumba integrálták Helsinki híres épületét, az 1930-as évekből származó, korában úttörő építészeti megoldásnak számító „üvegpalotát” (Lasipalatsi). Itt találhatók a bejárati előterek, a jegyértékesítés és a múzeumi üzlet.

Timo Riitamaa, az intézmény szóvivője elmondta, az új múzeum célja, hogy Finnországba hozza a 20. és 21. század kiemelkedő nemzetközi művészeti alkotásait.

Az Amos Rex Amos Anderson (1878-1961) finn művészeti mecénás és kiadó nevének állít emléket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!