rejtélyes rablás

2019.01.15. 14:30

Michelangelo-festményt lophattak el Belgiumban

Elloptak egy feltételezett Michelangelo-festményt egy belga kisváros templomából pár nappal azelőtt, hogy egy szakértő megvizsgálta volna.

Michelangelo Buonaroti (1474-1563) Italian painter and Sculptor. Engraving, London, 1833.

Fotó: Photo12

A Szent család című 16. századi kép, amely a zelei templom lelkésze, Jan Van Raemdonck szerint meghökkentő hasonlóságot mutat a reneszánsz mesternek egy brit gyűjteményben őrzött rajzával, péntek hajnalban tűnt el helyéről az oltár közelében. A hiányát – és azt, hogy a külső kapu nyitva volt – két asszony vette észre, akik reggel virágot hoztak az oltárra.

Egy közelben lakó asszony hajnali 5 órakor egy 20 év körüli férfit látott ólálkodni a templom környékén, de az illető eltűnt, amikor a nő felkapcsolta a villanyt – mondta el a pap a The Guardian című brit napilapnak.

A festményt pár nappal azelőtt lopták el, hogy a templom lelkésze által felkért elismert Michelangelo-szakértő, Maria Forcellino megvizsgálta volna.

A flandriai templom 16 éve kapta a festményt adományként Étienne Cooreman volt belga szenátortól. A lelkész szerint a kép akár 100 millió angol fontot (36,3 milliárd forint) is érhet, ha valóban Michelangelo műve.

Az egyházközségben úgy vélik, hogy a betörés egyetlen célja a vélt Michelangelo-festmény megszerzése volt, a betörők más műkincseket figyelemre sem méltattak. Több elkövetőről lehet szó, mert a fára festett kép súlya egy mázsa körül van.

Jan Van Raemdonck értetlenül áll a történtek előtt, mert csak szűk körben osztotta meg gyanúját a kép eredetéről, szerinte legfeljebb húszan tudhattak róla, családtagok, barátok, egyházközségi vezetők.

A lelkész szerint valaki talán azokból az elektronikus levelekből kapott tippet, amelyet több múzeumnak is elküldött az üggyel kapcsolatban, de amelyre egyetlen választ sem kapott.

Borítókép: Michelangelo Buonarroti feltételezett arcképe egy 1833-as metszeten

AFP / Ann Ronan Picture Library / Photo12

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!