húsvét

2019.04.27. 17:18

A tűzszentelést ünnepelték az ortodox keresztények a Szentföldön

Az eseményre zarándokok ezrei gyűltek össze Jeruzsálembe.

Jeruzsálem, 2019. április 27. Ortodox keresztény zarándokok égõ gyertyákkal a kezükben a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában tartott szent tûz szertartáson nagyszombaton, 2019. április 27-én. Az ortodox keresztények hite szerint a templomot azon a helyen építették, ahol a keresztény tanítások szerint Jézus Krisztust keresztre feszítették, majd eltemették. A keresztények szerint a feltámadás erejét jelképezõ láng lobban fel a sírjából húsvét vasárnap elõtt, hogy mutassa: Jézus nem felejtette el a követõit. MTI/EPA/Atef Szafadi

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Atef Szafadi

Az óvárosban lévő Szent Sír-templomban III. Theofilosz jeruzsálemi görög ortodox pátriárka adta tovább a szent tűz lángját a jelen lévő híveknek.

A tűzszentelési szertartás az ortodox hit szerint arra emlékeztet, hogy Jézus ma is az emberek között van.

A IV. századra visszanyúló szokás szerint amikor nagyszombaton a pátriárka egyedül imádkozik a Szent Sír-kápolna sötétjében Krisztus sírjánál, akkor a kövön, amelyre a hagyomány szerint Jézus testét fektették, fellobban egy láng, amellyel a pátriárka meggyújtja a templom bejáratánál elhelyezett két gyertyát a hívők jelenlétében.

Ortodox keresztény zarándokok égő gyertyákkal a kezükben a jeruzsálemi Szent Sír-bazilikában tartott szent tűz szertartáson nagyszombaton, 2019. április 27-én. Az ortodox keresztények hite szerint a templomot azon a helyen építették, ahol a keresztény tanítások szerint Jézus Krisztust keresztre feszítették, majd eltemették. A keresztények szerint a feltámadás erejét jelképező láng lobban fel a sírjából húsvét vasárnap előtt, hogy mutassa: Jézus nem felejtette el a követőit.
Fotó: MTI/EPA

Az örökkévalóságot, a békét és a megújhodást jelképező szent tüzet a templomban és a környező utcákban összegyűlt hívők a kezükben tartott gyertyákat, fáklyákat meggyújtva továbbadják egymásnak. A lángot továbbviszik közeli és távoli keresztény településekre.

Az ortodox keresztények egy héttel a katolikusok és a protestánsok után ünneplik a húsvétot, amely idén április 28-án kezdődik számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!