világhírű gyűjtemény

2019.10.14. 13:50

Továbbra is német igazgató vezetheti az Uffizi Képtárat

Eike Schmidt további négy évig az egyik legnevesebb olasz múzeum, a firenzei Uffizi Képtár igazgatója marad – jelentette be a hétvégén az olasz kulturális miniszter.

Firenze, 2017. március 27. Eike Schmidt, az Uffizi Képtár igazgatója Leonardo da Vinci olasz reneszánsz mûvész Háromkirályok imádása címû, 1481-ben készült olajfestményének leleplezési ünnepségén a firenzei Uffizi Képtárban 2017. március 27-én. Az idõk folyamán megbarnult és csaknem láthatatlanná vált korai Leonardo-alkotást hat évig tartó restaurálási munkálatok után március 28. és szeptember 24. között megtekinthetik az érdeklõdõk. (MTI/EPA/Maurizio Degl' Innocenti)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Maurizio Degl' Innocenti

Dario Franceschini aláírta a határozatot, amelyben Schmidt mellett további két múzeumigazgató megbízását is meghosszabbította: a francia Sylvain Bellenger a nápolyi Capodimonte Múzeum, az olasz Cristiana Collu pedig a római Modern Művészeti Galéria élén marad. Franceschini egy héttel korábban erősítette meg hivatalában a brit-kanadai James Bradburne-t, a világhírű milánói Brera-képtár igazgatóját.

„Autonómia és kitűnő igazgatók jelentik az olasz múzeumi rendszer sikerét. A múzeumi autonómia ezekben az években a látogatók számának növekedését hozta magával, de az olasz múzeumok modernizálása szempontjából is döntő jelentőségű volt” – kommentálta a döntést a miniszter, jó munkát kívánva Schmidtnek és kollégáinak.

Schmidt, aki 2015 óta vezeti az Uffizit, nagy örömmel fogadta a szerződés meghosszabbításának hírét, és – többek közt – azt mondta, mindent megtesz, hogy az Uffizi a világ legszebb múzeuma legyen, „bár már most is az”.

Eike Schmidt korábban a kinevezése körüli bizonytalanság miatt elfogadta a bécsi Szépművészeti Múzeum (KHM) igazgatói pozícióját, most viszont, egy hónappal hivatalba lépése előtt visszamondta a bécsi megbízást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!