Gyász

2020.04.23. 13:01

Elhunyt Shirley Knight, Az ifjúság édes madara Oscar-jelölt színésznője

A 83 éves színésznő természetes halállal halt meg szerdán a texasi San Marcosban.

The Rain People Year: 1969 USA James Caan, Shirley Knight Director: Francis Ford Coppola Restricted to editorial use. See caption for more information about restrictions. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.

Forrás: AFP

Fotó: Photo12 via AFP

Elhunyt Shirley Knight amerikai filmcsillag, akit a hatvanas években nyújtott alakításaiért kétszer is Oscar-díjra jelölt az amerikai filmakadémia.

A 83 éves színésznő természetes halállal halt meg szerdán a texasi San Marcosban – közölte lánya, Kaitlin Hopkins, aki a Facebookon búcsúzott édesanyjától.

Knight, aki 1960-ban a The Dark at the Top of the Stairs, 1962-ben pedig Az ifjúság édes madara című Tennessee Williams-regényből készült filmjéért kapott Oscar-jelölést, még nyolcvanévesen is dolgozott: A pláza ásza Vegasban című komédiában játszotta el ismét A pláza ásza című 2009-es vígjátékban alakított szerepét – idézte fel a Variety.com.

Knight a pasadenai drámaiskola után Lee Strasberg színészstúdiójában is tanult. 1955-ben debütált a filmvásznon a Picnic című filmmel.

1997-ben a Lesz ez még így sem! című vígjátékban játszott Jack Nicholsonnal és Helen Hunttal, 2001-ben pedig az Angyali szemek című Luis Mandoki-filmben Jennifer Lopezzel szerepelt.

Nyolcszor jelölték Emmy-díjra, és 1988-ban a Thirtysomething című sorozat vendégszínészeként, majd 1995-ben a New York rendőrei-sorozat és a Indictment: The McMartin Trial című minisorozatért is elnyerte a tévés Oscart.

Színpadi szerepei közül Tony-díjjal ismerték el 1976-ban a Kennedy's Children című darabban nyújtott játékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!