Járvány

2020.04.28. 13:30

Elmarad az idei filmfesztivál Karlovy Varyban

Eredetileg csak augusztusra halasztották volna, de végül egyáltalán nem tartják meg.

US film actor, director and producer Casey Affleck and US actress Anna Pniowsky pose for photographers at red carpet before the presentation of the film ''Light of my Life" during the 54th Karlovy Vary International Film Festival (KVIFF) on June 30, 2019 in Karlovy Vary. (Photo by Michal CIZEK / AFP)

Forrás: Michal CIZEK / AFP

Fotó: AFP

Elmarad a hagyományos, több évtizedes múltú nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban – jelentette be kedden Andrea Pfeffer Ferklová, a nyugat-csehországi fürdőváros polgármestere.

A fesztivál szervezői korábban azt tervezték, hogy a koronavírus-járvány miatt a rendezvényt júliusról augusztusra halasztják, de a város önkormányzata hétfői ülésén ezt nem fogadta el.

A polgármester közölte: a fesztivál szervezői várhatón még a héten részletes tájékoztatást adnak arról, milyen új formában tartják meg idén a szemlét.

Értesülései szerint az idei, 55. nemzetközi szemlét az egész országra kiterjedő filmbemutató-sorozat formájában rendezik.

Tavaly a nemzetközi filmfesztivál 54. évfolyamának zárónapján a Krisztina Grozeva és Petar Valcsanov bolgár rendezőpáros Apa című filmje kapta a fődíjat, a Kristályglóbuszt. Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléjének fődíjáért, amellyel 25 ezer dolláros (8,1 millió forint) pénzjutalom is jár, tavaly 12 film versengett. Magyar alkotás nem volt köztük.

A világ filmművészetének rendkívüli gazdagításáért tavaly Kristályglóbusz-életműdíjat kapott két amerikai színésznő, Patricia Clarkson és Julianne Moore.

A filmszemle tavalyi költségvetése 135 millió korona (1,822 milliárd forint) volt. A több mint 200 filmvetítésre mintegy 140 ezer belépőjegyet váltottak.

Borítókép: Casey Affleck és Anna Pniowsky amerikai színészek a tavalyi fesztiválon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!