Ország-világ

2020.10.21. 18:43

Kalandos sorsú festménnyel gyarapodott a Varsói Nemzeti Múzeum

A művet árverésre bocsátották, ám a lengyel kulturális minisztérium szakértői időben azonosították.

Forrás: Shutterstock

Stanislaw Maslowski lengyel festőművész (1853-1926) kétszer is elveszett akvarelljével gyarapodott a Varsói Nemzeti Múzeum gyűjteménye.

Az 1924-ben készült Hajdina című festményt Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter adta át kedden az intézménynek.

A restaurált festmény átadásakor Glinski felidézte, hogy az alkotásnak kétszer is nyoma veszett a múltban. Először a második világháborúban, amikor német raktárakban tárolták Alsó-Sziléziában. Miután előkerült a Varsói Nemzeti Múzeum helyreállította.

„Később kölcsönkérte a Lengyel-Orosz Baráti Társaság, és az ”elvtársak„ egyszerűen ellopták Stanislaw Maslowskinak ezt a gyönyörű akvarelljét 33 másik műalkotással együtt” – mondta a miniszter.

Glinski szerint a művet árverésre bocsátották, ám a lengyel kulturális minisztérium szakértői időben azonosították a festményt. A tulajdonos azonnal visszaszolgáltatta a képet Lengyelországnak, amint tudomást szerzett az alkotás történetéről.

A miniszter szerint a második világháborúban elveszett lengyel műalkotások fokozatosan visszakerülnek az országba.

A becslések szerint Lengyelországból nagyjából félmillió műalkotás tűnt el, többségük a második világháborúban.

Az ország az 1990-es évek óta gyűjt adatokat az elkobzott és elveszett műtárgyakról. Eddig több mint 60 ezret sikerült azonosítani és nyilvántartásba venni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!