drakula visszatért

2021.03.03. 08:31

Ismét kimerészkedik a napvilágra a horrorirodalom lebilincselő klasszikusa

Bartók Imre új fordításában jelenik meg újra teljes terjedelmében Bram Stoker Drakulája.

(dpa) - Ulrike Wyche, head of the 'Dracula-Museum', looks at the first edition of the novel Dracula by Bram Stoker from 1897, in Alten-Buseck near Geissen, Germany, Tuesday, 27 September 2005. Next to Wyche stands a bust of the late German actor Max Schreck, who starred in the name part as Count Dracula in the expressionist film 'Nosferatu' by Friedrich Murnau from 1922. After extensive reconstruction the museum is going to reopen its gates for the public at a new location on Saturday, 01 October 2005. According to the organisers, the museum aims 'to portrait the vampire phenomenon in mythology and history to contemporary depictions in culture and society'. The exhibition caters to all members of the public, including children from the age of ten. Photo: Werner Baum (Photo by WERNER BAUM / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: AFP / DPA / dpa Picture-Alliance

Fotó: Werner Baum

„Öreg ház ez, tele régi emlékekkel, és beteges álmok érhetik azokat, akik óvatlanul szenderednek el a falai között. Legyen óvatos! Ha bármikor magára törne a fáradtság, siessen vissza a saját hálójába vagy ezen szobák egyikébe, ahol majd nyugodtan megpihenhet. De ha nem hallgat rám, nos, akkor…”

Immáron több mint százhúsz éve annak, hogy a Drakula címet viselő szövegszörny kimerészkedett a napvilágra, és bizton állíthatjuk, hogy Bram Stoker regényén – élőholt címszereplőjéhez hasonlóan – nem fog az idő.

A szerző 1890-ben Vámbéry Ármintól hallott a havasalföldi uralkodó, Vlad Tepes legendájáról, aminek hatására (és hosszas kutatómunka eredményeképp) végül megszületett Drakula gróf rémtörténete,

amely mára a modern vámpírhistóriák megkerülhetetlen, világszerte ismert alapművévé nemesedett. A regény változatlanul a legkülönfélébb értelmezésekre – például az erotika, a viktoriánus nők helyzete, a kor Angliájának társadalmi berendezkedése felőli olvasatokra – csábítja az irodalomelemzőket, de talán ennél is fontosabb, hogy

Drakula gróf a popkultúrán is múlhatatlan fognyomot ejtett.

Minden idők leghíresebb vérivójának alakját a filmvásznon olyan színészóriások testesítették meg az évek során, mint Lugosi Béla, Christopher Lee vagy Gary Oldman – legutóbbi mozgóképes reinkarnációját a Netflix 2020-ban bemutatott, háromrészes minisorozata jelentette. A horrorirodalom lebilincselő klasszikusát teljes terjedelemben, új fordításban közlik.

A borítót a tavasszal százkötetesre bővülő Helikon Zsebkönyvek arculatfelelőse, Szabó Levente tervezte.

Joseph O’Connor varázslatos regénye a Drakula szerzőjéről

A Tenger Csillaga című regényéről is ismert ír szerző különleges érzékenységű regénye tavaly jelent meg a Helikon kiadó gondozásában. Bram Stoker, a Lyceum Színház igazgatója éjszakánként London utcáit járja, ahol Hasfelmetsző Jack árnya kísért… és egyszer csak megtalálja magában az ihletet a nagy műhöz, amely minden idők legsikeresebb rémregénye lesz.

Borítókép: a németországi Drakula Múzeum vezetője a mű 1897-es, eredeti kiadásával

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!