Járvány

2021.03.07. 11:12

Ultraibolya fény védte a táncosokat egy szabadtéri előadáson a koronavírustól

Az eljárás nem helyettesíti a vakcinát, ugyanakkor lehetővé teszi különösen védett zónák létrehozását iskolákban, kórházakban, vasútállomásokon.

Ultraibolya fény védte a táncosokat a koronavírustól egy rotterdami szabadtéri előadáson.

A maszk és távolságtartás nélkül táncoló művészeket egy felfüggesztett fekete gömb felől érkező fénykör óvta a levegőben lévő vírusoktól.

A Daan Roosegaarde holland tervező által készített Urban Sun (városi nap) elnevezésű installáció az ultraibolya fényt használja a levegőben lévő koronavírusok számának csökkentésére olyan helyeken, ahol nagy a zsúfoltság, hogy leszorítsa a fertőzés átadásának kockázatát.

Roosegaarde hangsúlyozta, hogy az eljárás nem helyettesíti a vakcinát vagy a kormány koronavírus-elleni védekezési szabályait, ugyanakkor lehetővé teszi különösen védett zónák létrehozását iskolákban, kórházakban, vasútállomásokon.

A pandémia miatt megnőtt az érdeklődés az UV-C lámpák és az ultraibolya fény iránt, ami hatékonyan semlegesíti a koronavírust és más vírusokat.

A kereskedelmi forgalomba hozott termékek gyártói nem ajánlják, hogy az ember közvetlenül kitegye magát az ultraibolya fénynek, mivel az bőrkárosodást okozhat és károsíthatja a szemet. A rotterdami előadásban részt vevő táncosok éppen ezért csak néhány percre voltak kitéve a fénynek.

Roosegaarde, aki művészeti projektjeiben gyakran ötvözi a tudományt és a formatervezést, azt követően alkotta meg az Urban Sun-installációt, hogy kiderült, néhány tanulmány szerint az ipari szabványnál kissé alacsonyabb, 222 hullámhosszú ultraibolya fény általában véve biztonságos.

Installációjának koncepciója kicsit hasonlít a napfogyatkozás jelenségéhez: a fekete gömb fölött ragyog a látható fény, amely kupolaként ér a földre.

Roosegaarde kétszer mutatta be röviden installációját Rotterdamban. Mint mondta, az volt a célja, hogy olyan biztonságos teret teremtsen, amivel helyettesíteni lehet az online, Zoomon sugárzott előadásokat. Elképzelése szerint az installációt alkalmazni lehetne a nyári táncfesztiválokon, ha a pandémia enyhül és a helyzet megengedi.

Hollandiában jelenleg tilos kettőnél több ember gyülekezése, este 9 után pedig kijárási tilalom van életben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!