valódi sikertörténet

2021.04.05. 11:10

Megtalálták az 1944-ben elkobzott Poussin-festményt

A bibliai Lótot és két lányát ábrázoló 120 centiméter széles és 150 centiméter magas képet Poitiers német megszállásakor lopták el.

Fotós: HANDOUT

Nicolas Poussin egy olajfestményét adták vissza jogos tulajdonosának: a 17. századi képet 1944-ben a nácik kobozták el Franciaországban egy zsidó családtól, és a közelmúltban az olasz hatóságok Padovában találták meg.

A Loth avec ses deux filles lui servant a boire című, a bibliai Lótot és két lányát ábrázoló 120 centiméter széles és 150 centiméter magas képet Poitiers német megszállásakor lopták el – közölték az olasz hatóságok.

A festmény tulajdonosai a háború után kezdték keresni az alkotást, és a mű az 1936 és 1945 között Franciaországban elkobzott értékek listájára is felkerült. A festmény utáni nyomozást 2020-ban indították újra, amikor az örökösök, egy 98 éves svájci állampolgár és egy 65 éves amerikai olasz ügyvédje útján keresetet nyújtott be az ügyben.

Az olasz csendőrségnek a közelmúltban sikerült megtalálnia a képet egy padovai műkereskedőnél.

Mint kiderült, a képet 2017-ben vásárolta meg Franciaországban egy olasz műkereskedő, aki aztán eladta egy másik olasz műkereskedőnek. Utóbbi 2019-ben Hollandiában állította ki az alkotást, és a tárlaton ismerte fel egy Olaszországban élő holland művészeti szakértő.

Az olasz hatóságok végül a padovai műkereskedő otthonában foglalták le a képet, amelyet ezt követően visszaadtak jogos tulajdonosainak, az egykori zsidó család leszármazottjainak.

Nicolas Poussin (1594-1665), a francia barokk festészet legnagyobb mesterei közé tartozott. Élete nagy részét Rómában töltötte. Számos bibliai és mitológia témájú képet festett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!