Különleges figurák

2021.04.03. 17:17

Több mint kétezer gipszszobrot rejt a bécsi Hofburg alagsora

Több mint kétezer gipszszobrot rejt a bécsi Hofburg alagsora, valamennyi a Ringstrasse épületeit díszítő dekorelemek, domborművek, műemlékek és szobrok modelljei.

Forrás: Shutterstock

Az osztrák történelmet megidéző különleges gipszszobrok a nyilvánosság számára nem láthatók általában. Csak ritkán nyílik alkalom arra, hogy a látogatók megtekinthessék őket – mondta Markus Wimmer, a Hofburg vezetője a kedden megrendezett exkluzív sajtóbejáráson.

Jelenleg restaurálnak néhány figurát, amelyeket az innsbrucki Hofburg egyik kiállításán fognak bemutatni.

A modellek között akad, amelynek szobra a Burgtheater, a Művészettörténeti Múzeum, vagy a Neue Burg épületén tűnik fel. Vannak allegorikus szoborcsoportok, és látható Erzsébet császárné és Ferenc József császár gipszszobra is.

A felbecsülhetetlen értékű gipszmodellek Wimmer szerint nemcsak történelmi jelentőségük miatt fontosak, hanem amiatt is, hogy a megvalósult művek károsodása esetén segítenek a szanálás és a javítások előkészítésében.

Borítókép: a bécsi Hofburg

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!