Járvány

2021.04.05. 09:06

Világszerte 77 százalékkal csökkent a nagy múzeumok látogatószáma 2020-ban

A múzeumok összességében mintegy 41 ezer napig voltak zárva, vagyis a tavalyi évben több mint egy évszázadnyi látogatás maradt el.

An information board is seen in front of the portrait of Lisa Gherardini, wife of Francesco del Giocondo, known as the Mona Lisa or La Gioconda (La Joconde in French), painted by Italian artsist Leonardo da Vinci, in the empty "Salle des Etats" of the Louvre Museum in Paris, on January 8, 2021. - The Louvre, which remains closed due to the sanitory situation, suffered the full impact of the Covid-19 pandemic in 2020, suffering a drop in attendance of 72% compared to 2019, and a loss of revenue of more than 90 million euros, the museum announced on January 8, 2021. (Photo by Martin BUREAU / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Martin BUREAU

Világszerte 77 százalékkal csökkent a nagy múzeumok látogatószáma – derült ki a száz legnépszerűbb művészeti múzeum statisztikai adataiból, amelyet a The Art Newspaper ismertetett szerdán.

A művészeti folyóirat éves felmérése kiemelte, hogy a pandémia világszerte súlyos hatással volt a múzeumokra. A párizsi Louvre könyvelhetett el a legtöbb látogatót tavaly. A múzeum Leonardo-kiállítását egy nap alatt több mint tízezren tekintették meg. Összességében egész évben 2,7 millió látogató kereste fel a Louvre múzeumot, ami az előző évi látogatószámnál 72 százalékkal kevesebb.

Mona Lisát egy általgos évben több mint kilencmillióan nézik meg a Louvre-ban, a New York-i Metropolitan Múzeumban pedig a divatintézet éves kiállításának tavaszi megnyitására félmilliónyian is kíváncsiak. 2020 azonban cseppet sem volt hagyományos év a globális koronavírus-járvány miatt. A The Art Newspaper felmérése szerint a világ száz legnagyobb látogatottságú múzeumát 77 százalékkal kevesebben kereték fel, mint előző évben. Míg 2019-ben a száz múzeum 230 millió vendéget fogadott, tavaly csak 54 milliót, mivel a legtöbb intézményt hosszú időszakokra zárva kellett tartani a pandémiás szabályok miatt.

A londoni Tate Modernben, amelyet 173 napra zártak be, 77 százalékkal kevesebb látogató fordult meg, így létszámuk 1,4 millióra esett vissza. A British Múzeumnak, amely 208 napig volt zárva, 80 százalékkal volt kevesebb látogatója, 1,27 millióan jártak tavaly az intézményben. A New York-i Metropolitan Múzeum pedig, amely 202 napig maradt zárva, az előző évhez képest 83 százalékkal kevesebb vendéget fogadott, 1,12 millió főt.

A múzeumok összességében mintegy 41 ezer napig voltak zárva, vagyis a tavalyi évben több mint egy évszázadnyi látogatás maradt el.

A művészeti folyóirat felmérése szerint a második legnépszerűbb múzeum tavaly a pekingi Kínai Nemzeti Múzeum volt 1,6 millió látogatóval. Az intézményt január 25-én három hónapra bezárták, és miután kinyithatott, látogatószámát 90 százalékkal csökkentették, így napi 30 ezer látogató helyet csak háromezer juthatott be. Augusztusra ezt a radikális kapacitáscsökkentést fokozatosan mérsékelték, és akkor már napi nyolcezer látogatót engedtek be.

Ázsia második leglátogatottabb múzeuma 2020-ban a japán Kanazava 21. századi Kortárs Művészeti Múzeuma lett 971 ezer látogatóval. Az intézményt tavaly szintén hónapokra zárták be a járvány miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!