ritka kincs

2021.08.01. 07:25

Nyolcvanezer fontért kelt el a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadásának egy példánya

J.K. Rowling Harry Potter és a bölcsek köve című könyve első kiadásának egy páratlanul jó állapotú példánya 80 ezer fontért kelt el egy észak-yorkshire-i árverésen – adta hírül a BBC News.

Hand-written notes by author J.K. Rowling are pictured inside a rare first edition of her book 'Harry Potter and the Philosopher's Stone'm displayed at The National Library of Scotland in Edinburgh, Scotland on June 26, 2017. - Harry Potter turns 20 on Monday when muggle readers in gowns and glasses from Indonesia to Uruguay will celebrate the birth of a global publishing phenomenon in 1997. Conjured up on a 1990 train journey between Manchester and London, the saga follows a young wizard named Harry Potter and his friends Ron Weasley and Hermione Granger at the Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry, led by headmaster Albus Dumbledore. (Photo by NEIL HANNA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Neil Hanna

A könyv az 500 példányban nyomott keményfedeles első kiadás egyik kötete, amelyet egy nottinghami könyvesboltban adtak el. Az észak-yorkshire-i Tennants aukciósház az árverés előtt 20-30 ezer fontra becsülte a leütési árát.

Az aukciósház szerint az első kiadásból 300 kötetet könyvtáraknak küldtek és ezért sok könyv erősen károsodott vagy elkallódott.

A leütési ár az egyik legmagasabb, amelyet a brit írónő könyveiért fizettek. Az első kiadás írónő által aláírt egyik kötete tavaly kelt el Edinburghban 125 ezer fontért. A szerdai árverésen elkelt példányhoz hasonló követ tavaly 68 ezer fontért cserélt gazdát egy staffordshire-i árverésen.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!