Történelem

2021.09.19. 21:52

Felavatták Hollandia első holokauszt emlékművét

Vilmos Sándor holland király vasárnap felavatta Hollandia első nemzeti holokauszt emlékművét, amelyen a koncentrációs táborokban meggyilkolt több mint 102 ezer áldozat neve szerepel.

Az emlékművet Daniel Libeskind lengyel zsidó építész tervezte a holland Auschwitz-bizottság felkérésére, falainak formája négy héber betűt ábrázol, amelyek összeolvasva az emlékül szót adják. Minden egyes kövén egy-egy olyan zsidó, roma, szinti áldozat neve olvasható, akiket Hollandiából deportáltak náci koncentrációs táborokba a második világháború idején.

„Azt az érzést adja, hogy ők valójában léteztek” – mondta Hetty de Roode, akinek szülei és két testvére halt meg a táborokban. Őt egy család bújtatta Hollandia északi részén, ezért maradhatott életben.

„Hazánk történetének ez egy sötét lapja. Arra kényszerít bennünket, hogy megkérdezzük, lehetett volna-e többet tenni azért, hogy megakadályozzuk, és hogy tudatában legyünk annak, hogy az antiszemitizmus még napjainkban is létezik” – hangoztatta Mark Rutte kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!