Világhírű zeneszerző

2021.10.10. 13:10

Bemutatták Richard Strauss régen elfeledett operaváltozatait

A kották, amelyeket a Richard Strauss Kutatóközpont publikált, a Richard Strauss műveinek kritikus kiadása nevet viselő projekt részei.

Richard Strauss (1864-1949), compositeur allemand. RV-501292 (Photo by © Harlingue / Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP)

Forrás: Roger-Viollet via AFP

Fotó: Albert Harlingue

Richard Strauss egyik legismertebb műve, a Salome című opera két elfeledett változatát mutatta be a Bajor Tudományos Akadémia. Az egyik változat az 1905-ben bemutatott opera francia verziója, a másik pedig úgymond a drezdai retusált változat, amely 1929 és 1930 között született.

A francia változathoz Richard Strauss Oscar Wild Salomé című, francia nyelven írt színdarabjához nyúlt vissza. Mindemellett összességében az egész művet Oscar Wild darabja inspirálta. A francia változatoz viszont a zeneszerző teljesen átírta az énekhangokat, hogy illeszkedjenek az eredeti szöveg nyelvéhez. Ehhez a teljesen másként hangzó változathoz először lehet hozzáférni nyomtatott formában.

A drezdai változatnál pedig a megszokott drámai hang helyett egy lírai szopránt emelt a címszerepbe a zeneszerző. Ennek a verziónak 1930-ban tartották a premierjét, 10 évvel később azonban már a feledés homályába is veszett.

A Richard Strauss műveinek kritikus kiadása nevet viselő projekt részeként az Elektra című opera új kiadását is tervezik megjelentetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!