74 éves volt

2021.10.19. 14:56

Meghalt Edita Gruberová, a koloratúra királynője

Hetvennégy éves korában hétfőn Zürichben meghalt Edita Gruberová szoprán-koloratúrszoprán énekes, akit évtizedeken át az operavilág koloratúra királynőjeként emlegettek – közölte a család a dpa német hírügynökséggel

Baden-Baden, 2021. október 18. 2013. november 29-én Baden-Badenben készített kép Edita Gruberová szlovák szopránénekesnõrõl. Gruberová 2021. október 18-án, 74 éves korában elhunyt. MTI/EPA/DPA/Uli Deck

Forrás: MTI/EPA/DPA

Fotó: Uli Deck

A Bécsi Állami Operaház tiszteletbeli kamaraénekese Pozsonyban született és az ottani konzervatóriumban végzett.

Gruberová évtizedeken át szerepelt a világ legnevesebb operaházainak színpadán azután, hogy 1970-ben Bécsben az Éj királynőjeként mutatkozott be 24 évesen Mozart A varázsfuvola című operájában.

A Bécsi Állami Operaházban azóta hétszázszor lépett fel különböző operaszerepekben és gálaműsorokban, utoljára 2018-ban.

Rövid időn belül a milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben, a New York-i Metropolitan Operában debütálhatott Zerbinetta, Konstanze, Donna Anna, Rosina, Gilda vagy Violetta szerepében, majd a berlini, a müncheni, a genfi, a zürichi és a firenzei közönség is megismerhette páratlan hangját.

Számtalan hangfelvételt készített, leginkább az elmúlt években teljes operákból és bel canto operákból.

Hazájában kitüntették a Fehér kettőskereszt renddel, Bajorország a Bajor Érdemrendet, Ausztria az Osztrák Köztársaság Szolgálatáért kitüntetést adományozta neki. 2013-ban megkapta a Herbert von Karajan zenei díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!