Női jogok

2018.04.24. 17:04

Felavatták Millicent Fawcett szobrát

A Fawcett-szobor felállításáért online petíciót is indítottak, amelyet több mint 80 ezren támogattak, köztük a Harry Potter-regényeket író J. K. Rowling, Emma Watson színésznő és Sadiq Khan is.

People pose for photographs with a statue of suffragist and women's rights campaigner Millicent Fawcett by British artist Gillian Wearing after it was unveiled in Parliament Square in London on April 24, 2018. The first statue of a woman on Parliament Square in London was to be unveiled on April 24 to celebrate the 100th anniversary of women winning the right to vote in Britain. The statue of women's rights campaigner Millicent Fawcett will stand alongside those of 11 men, including Britain's wartime leader Winston Churchill, Indian independence icon Mahatma Gandhi and anti-apartheid leader Nelson Mandela. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS

Fotó: AFP

Felavatták kedden Londonban a nők szavazati jogáért küzdő Millicent Fawcett emlékművét a brit parlament előtti téren, ahol először kapott helyet a történelem egy híres nőalakjának szobra.

Gillian Wearing brit művész bronz alkotása egy „A bátorság mindenhol bátorságot szül” feliratú transzparenssel a kezében ábrázolja Fawcettet.

A szobor leleplezésén részt vevő Theresa May brit miniszterelnök Fawcett jelentőségét méltatva arról beszélt, hogy az alkotás egy rendkívüli életútnak állít emléket.

Mint fogalmazott: „a nők szavazati jogának kivívása hosszú és küzdelmes feladat volt, amelyben Millicent már a kezdetektől fogva részt vett. Évtizedeken keresztül, gyakran heves ellenállásba ütközve járta az országot és a világot, hogy kampányoljon a nők szavazati jogáért és még számos egyéb fontos ügyért” – hangsúlyozta a brit kormányfő.

Sadiq Khan, London polgármestere a ceremónián elmondta, hogy Fawcett száz évvel ezelőtti tevékenysége fontos emlékeztetőként szolgál arra, hogy még mennyi munkára van szükség a nemek közötti valódi egyenlőség eléréséhez.

A Fawcett-szobor felállítását az 1918-as Néptörvény centenáriumi ünnepségeinek keretében tartották. A százéves törvény a 30. évüket betöltött nők számára adta meg a szavazati jogot. A férfiakkal egyenlő választójogot tíz évvel később nyerték el a nők Nagy-Britanniában.

Fawcett (1847-1929) erőszakmentes mozgalmat vezetett a nők szavazati jogáért, de sok egyéb téren is harcolt a nők jogaiért, például azért, hogy részt vehessenek a felsőoktatásban.

A Fawcett-szobor felállításáért annak idején online petíciót is indítottak, amelyet több mint 80 ezren támogattak, köztük a Harry Potter-regényeket író J. K. Rowling, Emma Watson színésznő és Sadiq Khan is.

A Westminster-palota előtt nyíló Parlament téren eddig a történelem 11 híres férfi alakja, mások mellett Winston Churchill, Nelson Mandela és Mahatma Gandhi kapott szobrot.

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!