szigorúbb intézkedések

2017.08.16. 13:17

Változásokat várnak a német lelátókon

Thomas de Maiziere sportért is felelős német belügyminiszter szigorúbb intézkedéseket vár az erőszakos cselekményeket elkövető futballszurkolókkal szemben.

„Néhány esetben súlyos bűncselekményről beszélünk, az igazságszolgáltatásnak ebben a tekintetben szigorúbbnak kell lennie” – vont párhuzamot a miniszter a G20 hamburgi csúcstalálkozója, valamint a Hansa Rostock-Hertha BSC hétfői Német Kupa-mérkőzés között.

Előbbi során júliusban több száz rendőr sérült meg, utóbbit szurkolói rendbontás miatt kétszer félbe kellett szakítani. A berliniek drukkerei petárdákat hajigáltak, a hazai huligánok pedig székeket és Hertha-molinókat gyújtottak meg a lelátón.

A miniszter elképzelése szerint az ismert, már nyilvántartásban szereplő huligánoknak közvetlenül a mérkőzések előtt és után a rendőrségen kellene jelentkezniük, vagy ki kellene tiltani őket a stadionokból.

De Maiziere elítélte az atrocitást, és szégyennek nevezte, hogy „erőszakos anarchisták” kis csoportja képes beárnyékolni a sportot. A miniszter szerint a kluboknak és a szurkolóknak el kell határolódniuk az „agresszív drukkerektől”.

A rostocki együttest 2007-ben 100 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta a német szövetség, mert drukkerei zászlót égettek a lelátón, és az annak kapcsán kialakult erőszakos összetűzésben tizennégyen sérültek meg.

A belügyminiszternél sokkal békülékenyebb hangot ütött meg a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöke, Reinhard Grindel, aki leszögezte, hogy nem szabad a szurkolók egészét büntetni néhány renitens viselkedése miatt, ezért nem javasolja zárt kapus büntetések kiszabását.

Az elnök egyben meghívta a problémás ultracsoportok képviselőit, hogy tárgyalóasztal mellett beszéljék meg, miként lehet megszüntetni a botrányokat.

„Véget kell vetni az erőszaknak. Fel kell építenünk a bizalmat, megoldanunk a félreértéseket, és együtt kell meghúznunk a határokat” – közölte Grindel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!