NFL

2018.01.12. 12:04

Következnek a főcsoport-elődöntők

A főcsoport-elődöntőkkel folytatódik a profi amerikaifutball-liga (NFL): míg az Amerikai Főcsoportban (AFC) óriási meglepetés lenne a vendégcsapatok sikere, addig a Nemzeti Főcsoportban (NFC) még tippelni is nehéz a továbbjutókra.

(FILES) This file photo taken on December 31, 2017 shows Tom Brady #12 of the New England Patriots talking to head coach Bill Belichick before the game against the New York Jets at Gillette Stadium in Foxboro, Massachusetts. Defending Super Bowl champion New England was forced to practice indoors on January 4, 2018 but every Patriots player worked out despite a huge winter "bomb cyclone" that combined blizzard-like snow and hurricane-strength winds.Patriots coach Bill Belichick, whose team has a bye through this week's opening round of the NFL playoffs, did not change his strict policy about players arriving on time for practices despite weather advisories for people to stay off the roads. Every player made it on time. / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Jim Rogash

Forrás: AFP/GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Fotó: Jim Rogash

Az AFC-ben a címvédő New England Patriots a Tennessee Titanst fogadja.

A bajnok bostoniak vezetőedzőjének, Bill Belichicknek ez lesz pályafutása 37. playoff-mérkőzése, s ezzel befogja az örökrangsor élén Tom Landryt és Don Shulát.

Rossz hír a Titans számára, hogy a Patriots 2001 óta mind a hét olyan rájátszás-mérkőzését megnyerte, amikor az ellenfél irányítója pályafutása első vagy második playoff-találkozóján volt kezdő. Marcus Mariota, a Tennessee quarterbackje múlt héten a Kansas City Chiefs otthonában vezette diadalra csapatát karrierje első rájátszás-meccsén.

A hatodik bajnoki címéért küzdő Tom Brady pályafutása során eddig 20 hazai playoff-meccsen lépett pályára, s ezek közül 17-et megnyert vele a Patriots.

A másik ágon a papírforma a Pittsburgh Steelers sikerét ígéri a Jacksonville Jaguars ellen, azonban ettől függetlenül érdekesnek ígérkezik a párharc, hiszen a liga egyik legjobb védelme és legjobb támadósora kerül szembe egymással. A Jacksonville hátsóalakzata ebben a szezonban egyszer már megtréfálta a Steelerst, ugyanis az ötödik fordulóban 30-9-re nyert a Heinz Fielden úgy, hogy ötször szerezték meg Ben Roethlisberger passzát.

Érdekesség, hogy az NFL történetében csak egy csapat nyert egy idényen belül kétszer is a Steelers otthonában, 2007-ben éppen a Jacksonville hajtotta végre ezt a bravúrt.

Külön csemegét ígér a hazaiak két elkapójának Antonio Brownnak és JuJu Smith-Schusternek a különpárharca a Jaguars két védőjével (cornerback), Jalen Ramseyvel és A.J. Bouye-val, ugyanis amíg előbbi páros a legtöbb yardot termelte(2450), addig utóbbi duó a legjobb hatékonysággal védekezte le az elkapókat a statisztikák alapján.

Az NFC-ben a Minnesota Vikings és New Orleans Saints összecsapásán a liga legkevesebb pontját kapott védelme fogadja a második legtöbb pontot termelő alakulatát: 1990 óta hét olyan mérkőzést rendeztek a rájátszásban, ahol e tekintetben az első két helyezett játszott egymással, s ezek közül hatot a védelem nyert meg. Ezen a meccsen a futók és a futás elleni védekezés nagy csatája lesz látható: a New Orleansnál a Mark Ingram, Alvin Kamara a futópárosok közül a legtöbb megtett yardot (3094) és a legtöbb touchdownt (25) szerezte a szezonban, míg a Vikings engedte összességében a legkevesebb yardot a futóknak (1584) és a legkevesebb td-t (8) is.

A Philadelphia Eagles és az Atlanta Falcons összecsapásának különlegessége, hogy az Eagles, mint az NFC bajnoka, a fogadóirodáknál még a hazai pálya ellenére is az esélytelenebb, ugyanis az alapszakasz vége előtt két fordulóval az irányító Carson Wentz súlyos térdsérülést szenvedett, így a csere Nick Folesnak kell játszania a tavalyi Super Bowl vesztese ellen.

A program (magyar idő szerint):

Főcsoport-elődöntők:

AFC:

New England Patriots-Tennessee Titans, vasárnap 2.15

Pittsburgh Steelers-Jacksonville Jaguars, vasárnap 19.05

NFC:

Philadelphia Eagles-Atlanta Falcons, szombat 22.35

Minnesota Vikings-New Orleans Saints, vasárnap 22.40

Borítókép: A New England Patriots irányítója, Tom Brady kapja az instrukciókat edzőjétől, Bill Belichicktől.

AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Jim Rogash

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!