A döntő legjobbja lett

2018.01.30. 15:39

Sterbik csak segíteni akart picit

Sterbik Árpádnak beugróként nem voltak nagy elvárásai önmagával szemben a férfi kézilabda Európa-bajnokságon, ennek ellenére a győztes spanyol válogatott vajdasági születésű kapusát a döntő legjobbjának (MVP) választották.

Spain's goalkeeper Arpad Sterbik celebrates winning the final match of the Men's 2018 EHF European Handball Championship between Spain and Sweden on January 28, 2018 in Zagreb. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Andrej Isakovic

„Volt egy kis ünneplésünk a döntő után, de jönnek sorra a klubmérkőzések, holnap reggel már hajnali négykor Bresztbe indulunk egy SEHA Liga-mérkőzésre” – nyilatkozta Sterbik az M4 Sport Sportreggeli című műsorában kedden.

A Bajnokok Ligája-címvédő macedón Vardar Szkopje kapusa hozzátette: az Eb-győztes spanyol válogatott hazatérő játékosait „királyoknak kijáró fogadtatásban” részesítették, de neki nem fért bele az idejébe, hogy a horvátországi kontinensbajnokságról Spanyolország érintésével jusson el Macedóniába.

A 38 éves kézilabdázó kifejtette: nem mondta le a válogatottságot, csupán jelezte, hogy az egy hónapos távollét a családjától, valamint a sok nehéz mérkőzés megterhelő számára már, viszont probléma esetén számíthatnak rá. A spanyol válogatottnak Gonzalo Pérez de Vargas sérülése miatt az Eb végjátékában szüksége volt Sterbikre: a hálóőr csütörtök este csatlakozott a kerethez, pénteken a franciák elleni elődöntőben védett három büntetőt, a svédek elleni fináléban pedig bravúrok sorát mutatta be, és döntő érdemeket szerzett a győzelemben.

„Nehéz belecsöppeni egy Európa-bajnokságba úgy, hogy nem voltál a csapattal, a klubomban pedig esélyünk sem volt normális edzéseket tartani, mert majdnem minden edzőnk és játékosunk ott volt az Eb-n”

- folytatta Sterbik.

Elárulta: nem gondolt arra, hogy ő nyeri majd meg a kontinensbajnokságot a spanyoloknak, miután saját magával szemben nem voltak nagy elvárásai, csupán igyekezett segíteni, „egy kicsit hozzátenni az egészhez”.

A rutinos játékos elmondta, minden éremnek és sikernek nagyon örül, viszont hiányzik neki „minden érem, BL és bajnokság”, amelyet karrierje során elveszített.

„Ezért is mondom mindig a többieknek, most is így tettem a döntő előtt, hogy ki kell használni minden alkalmat, mert ki tudja, mikor kerülünk oda ismét egy fináléba” – hangsúlyozta a kézilabdázó.

A vajdasági Adáról származó játékos a jugoszláv válogatottal 1999-ben és 2001-ben világbajnoki bronzérmes volt, 2008 óta azonban a spanyol nemzeti csapatban szerepel, amellyel 2013-ban világbajnok, 2011-ben bronzérmes, 2016-ban pedig Európa-bajnoki döntős volt. A kapus – aki nyártól a Telekom Veszprém játékosa lesz – klubjaival négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját.

Borítókép: Sterbik Árpád a győzelmet ünnepli.

AFP PHOTO / Andrej Isakovic

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!