Phjongcshang 2018

2018.01.25. 20:53

Százhatvankilenc orosz lesz a téli olimpián

Az Orosz Olimpiai Bizottság (OKR) csütörtöki bejelentése szerint 169 orosz sportoló indulhat független színekben a február 5-én kezdődő phjongcshangi téli játékokon.

Sztanyiszlav Pozdnyakov, az OKR alelnöke elmondta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szombaton nyilvánosságra hozott, 389 nevet tartalmazó listájáról ennyien vívták ki a phjongcshangi indulás jogát.

„Sajnos, több, a sportágában nagy névnek számító versenyzőnk nem indulhat” – utalt a sportvezető többek között a dél-koreai születésű, hatszoros olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó Viktor Anra, a váltóban olimpiai bajnok sílövő Anton Sipulinra, valamint a világbajnok sífutó Szergej Usztjugovra, akiknek indulásához annak ellenére sem járult hozzá a nemzetközi szervezet, hogy soha nem buktak meg doppingvizsgálaton.

A NOB szombaton közölte: 389 orosz sportolónak adott engedélyt, hogy semleges zászló alatt részt vegyen február 9. és 25. között a phjongcshangi téli olimpián.

A szervezet illetékes bizottsága az eredetileg ötszáz nevet tartalmazó listát szűkítette 389-re: ők azok a sportolók, akik országuk doppingbotránya ellenére is igazoltan tisztán versenyeztek, így – sikeres kvalifikáció esetén – ott lehetnek az ötkarikás játékokon.

Viktor An az orosz média szerint azért nem szerepelt a listán, mert neve benne volt Richard McLaren kanadai jogászprofesszor jelentésében.

Az oroszok a McLaren-jelentésben feltárt rendszerszintű doppingolás miatt nem indulhatnak az ország színeiben Phjongcshangban, a versenyzők csak semleges zászló alatt vehetnek részt az olimpián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!