Phjongcshang 2018

2018.02.05. 12:22

Hiába törölték az eltiltást, nem kapnak meghívást az orosz sportolók

 Nem vehetnek részt a phjongcshangi téli olimpián a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) által múlt héten felmentett orosz sportolók.

Forrás: afp

A CAS csütörtökön mind a 39 esetben törölte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által az oroszországi rendszerszintű doppingolás miatt kiszabott örökös eltiltásokat. A sportdöntőbíróság közlése szerint ezek közül 28 esetben nem volt bizonyított a doppingvétség, így a 2014-es szocsi téli játékokon elért eredményeiket is visszakapják az érintettek – számolt be róla az MTI.

Az ugyanakkor már akkor eldőlt, hogy további 11 versenyző változatlanul nem kap indulási jogot a pénteken kezdődő játékokra, de az életre szóló eltiltás az ő esetükben sem érvényes.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábban összesen 43 oroszt tiltott el örökre az ötkarikás játékoktól, közülük 42 fordult a CAS-hoz, amely három, már visszavonult sportoló esetét később vizsgálja.

A 28 teljesen tisztázott sportoló közül 15 – 13 aktív versenyző és 2, azóta már edzőként tevékenykedő szakember – esetében kért meghívást a phjongcsangi játékokra az Orosz Olimpiai Bizottság, a NOB azonban – illetékes testületének állásfoglalása alapján – ezt nem támogatta.

„Noha a meghívásokat áttekintő testület figyelembe vette a CAS határozatát, azt is megjegyezte, hogy a sportdöntőbíróság az állásfoglalását alátámasztó részletes magyarázatot nem hozta nyilvánosságra”

- indokolt közleményben hétfőn a NOB, hozzátéve:

„a vizsgáló testületnek nem az a dolga, hogy bizonyítsa a doppingolást, hanem azt kell mérlegelnie, hogy ezeket a sportembereket tisztának lehet-e tekinteni és így kaphatnak-e meghívást”.

„A testület egyhangúlag azt javasolta a NOB-nak, hogy az Orosz Olimpiai Bizottság kérése ellenére ne terjessze ki a meghívást erre a 15 személyre” – áll a kommünikében.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése áll, amely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

Az Orosz Olimpiai Bizottságot december elején kizárta a játékokról a NOB, az azóta indulási engedélyt kapott 169 orosz sportoló – aki bizonyítottan tisztán készült – csak semleges zászló alatt versenyezhet Phjongcshangban.

Borítókép: Az orosz sportminiszter Pavel Kolobkov sajtótájékoztatót tart 2018. február 1-én, amelyen az örökös eltiltással kapcsolatos információk osztotta meg

AFP PHOTO / Vasily MAXIMOV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!