téli olimpia

2018.02.08. 08:00

Szétégeti a síléceket a dél-koreai mínusz 20 fok

A cím nem tévedés: a téli olimpia helyszínén lévő fogcsikorgató hideg ugyanis éppen olyan hatással van a lécekre, mintha megégetnék őket.

Phjongcshang, 2018. február 6. A férfi mogul versenyszámban induló finn Jussi Penttala edz a phjongcshangi Phoenix Havas Parkban 2018. február 6-án. A 2018-as phjongcshangi téli olimpiát február 9. és 25. között rendezik több dél-koreai helyszínen. (MTI/EPA/Fazry Ismail)

Olyan hideg van a téli olimpiának otthont adó dél-koreai Phjongcshangban, hogy sok versenyző és edző is arra panaszkodik: nagyon hamar kénytelenek kidobni a léceket - írja a Reuters.

Egy osztrák síelő, Marcel Hirscher szerint a fő „bűnösök” az apró jégkristályok, amelyek a zord hidegben megkarcolják a léceket.

A versenyző szerint ugyanis a mínusz 20 fokos hidegben ezek az apró, éles kristályok éppen olyan hatással vannak a lécekre, mintha megégetnék őket: megrongálják az aljukat.

„Minden csúszáshoz egy újabb pár léc kell, de nem a kemény körülmények, hanem a hideg miatt” – mondja Hirscher.

Bár a rendkívül drága, profi síléceknél ezek a sérülések apróságnak tűnhetnek, versenyhelyzetben igencsak fontosak, hiszen a kiélezett küzdelemben minden egyes századmásodpercnek jelentősége van.

Az extrém körülményekre való tekintettel a pályákat egyébként folyamatosan locsolják vízzel, ami felmelegedés esetén segít egyben tartani a hóréteget. Olvadástól azonban egyelőre nem kell tartani, Phjongcshangban ugyanis továbbra is bőven fagypont alatt van a hőmérséklet.

Borítókép: MTI/EPA/Fazry Ismail

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!