doppingbotrány

2018.03.09. 17:01

Örökös eltiltást kapott a gyalogló Jemeljanov

Doppingolásért örökös eltiltást kapott a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF) Sztanyiszlav Jemeljanov orosz gyalogló.

A 27 éves atléta azért kapta a legszigorúbb fegyelmi büntetést, mert – az IAAF pénteki indoklása szerint – „vétkes tiltott anyagok és tilos felkészülési módszerek használatában, illetve azok használatának megkísérlésében”.

Jemeljanovot a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) 2017 tavaszán már nyolc évre eltiltotta a doppingellenes szabályok megsértése miatt, egyszersmind törölte a 2015 júniusa után elért eredményeit. Még korábban, 2010-ben is volt neki doppingügye, s miután vétkesnek találták, megfosztották aranyérmétől, amelyet az az évi Európa-bajnokságon szerzett 20 kilométeres gyaloglásban.

Az IAAF 2015 novemberében függesztette fel az orosz szövetséget, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban szisztematikus doppingolás zajlott. Ezzel a döntéssel automatikusan valamennyi orosz atléta nemzetközi versenyzési jogát is felfüggesztették, így a riói olimpián, a tavalyi, londoni szabadtéri világbajnokságon és a múlt heti, birminghami fedett vb-n sem szerepelhettek szövetségi szinten, csak külön engedéllyel indulhattak azok, akik a szigorú feltételeknek megfeleltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!