Női súlyemelés

2018.04.22. 14:04

Hivatalosan is olimpiai bajnok lett Christine Girard

Ellenfeleit a mintákat újraellenőrizve doppingvétségen kapták, így a kanadai sportoló lett a 2012-es londoni olimpia győztese - tudatta honlapján vasárnap a budapesti székhelyű Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF).

Kazakhstan's Maiya Maneza (C) poses on the podium after receiving her gold medal for the women's 63kg group A weightlifting event, next to Russian's Svetlana Tsarukaeva (L) with silver and Canadian's Christine Girard (R) with a bronze medal, at The Excel Centre in London on July 31, 2012 during the London 2012 Olympic Games. AFP PHOTO / YURI CORTEZ / AFP PHOTO / YURI CORTEZ

A kanadai súlyemelő a 2012-es játékokon harmadikként végzett a női 63 kilogrammban, ám mivel utóbb – a pekingi és londoni minták újratesztelése nyomán – doppingolásért eltiltották előbb az orosz Szvetlana Carukajevát, majd az angol fővárosban első kazah Maiya Manezát is, Girard előrelépett, és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentése szerint ő tekintendő a kategória londoni olimpiaibajnokának.

„Sosem volt kétséges számomra, hogy egyszer majd eljön az idő, amikor én kapom meg az aranyérmet. Még ha hat évvel később is, de ez a pillanat most elérkezett”

- nyilatkozta a 33 éves, háromgyerekes Girard, aki az aranyat – a kanadai olimpiai bizottság közlése szerint – egy későbbi időpontban veheti át.

Maneza amúgy „szerzett” neki egy olimpiai bronzot is: mivel a kazah versenyző az utólagos analízis szerint a 2008-as nyári játékokon is doppingolt, kizárása nyomán Girard a negyedikről a harmadik helyre lépett előre a 63 kilósok pekingi sorrendjében.

Borítóképünkön a londoni eredményhirdetés látható, a fotó jobb szélén Christine Girarddal

Forrás: AFP / Yuri Cortez

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!