tizenegy tizenegyes

2018.07.01. 23:02

Az utolsó pillanatban büntettek a horvátok

Horvátország 1-1-es rendes játékidő és hosszabbítás után 11-esekkel 3-2-re legyőzte Dániát Nyizsnyij Novgorodban, így bejutott a legjobb nyolc közé az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

Forrás: MTI/EPA

 

Főbb események:

1. perc: Jobb oldali hatalmas bedobás után Mathias Jörgensen lőtt közelről kapura, a labda a lábak alatt átcsúszott, a vetődő Subasic belekapott, a kapufára ütötte, onnan pedig a gólvonalon túlra perdült (0-1).

4. perc: Gyorsan egyenlítettek a horvátok: Vrsaljko tört be jobb oldalon a dán tizenhatoson belülre, középre passzolt, a labda ide-oda pattogott, majd Mandzukichoz került, aki hat méterről, fordulásból a kapu jobb oldalába lőtt (1-1).

114-116. perc: Modric jó ütemű kiugratásával Rebic indult meg, kicselezte a kapust, de a hátulról érkező Mathias Jörgensen buktatta. A megítélt büntetőt Modric lőtte, a balra vetődő Schmeichel azonban védett.

Gyors gólváltással indult a mérkőzés, előbb a horvát, majd a dán kapu előtt alakult ki kavarodás, és abból találatot eredményező helyzet, így még négy perc sem telt el, amikor már 1-1 volt az állás.

Azután lassacskán kialakult az első félidőt alapjában meghatározó játékkép: a horvátok futballoztak fölényben, többet támadtak és lőttek kapura, a szívósan védekező dánok pedig egy-egy ellenakcióval igyekeztek veszélyt teremteni.

A szünet után is hasonló volt a felállás, de a nagyon fegyelmezetten játszó dánok ekkor már többször indultak meg előre, miközben a horvátoknak nem nagyon volt elképzelésük arról, hogyan kerüljenek a dán védők mögé és távolról is csak elvétve tudtak kapura lőni. Viszonylag eseménytelen játékkal telt el a második félidő, így hosszabbítás következett.

Ebben a dánok kezdtek aktívabban, miközben továbbra is hatékonyan szűrték meg az ellenfél támadásait. A horvátok – ahogy a második félidő nagy részében – a ráadásban sem játszottak lendületesen, ha eljutottak a dán kapuig, a védők mindig létszámfölényben voltak. Mindkét szövetségi kapitány élt az új szabály adta lehetőséggel, a hosszabbításban negyedik cserével frissített.

A mérkőzés inkább a dánok elképzelése szerint alakult, stabilan védekeztek, és az idő haladtával egyre magabiztosabbá váltak, míg a horvátok csak az első félidőben diktáltak nagy tempót. A sok bizonytalansággal lezajló tizenegyespárbaj után viszont mégis ők örülhettek.

Tizenegyesek:

  • Eriksen lövésébe Subasic beleért, a labda a jobb kapufán csattant
  • Badelj a jobb oldalt vette célba, az elvetődő Schmeichel lábbal hárított
  • Kjaer a bal felsőbe bombázott (0-1)
  • Kramaric a jobb alsó sarokba passzolt (1-1)
  • Krohn-Dehli is (1-2)
  • Modric középre gurított, a labda éppen elfért az elvetődő Schmeichel lába mellett (2-2)
  • Schöne jobbra tartó félmagas lövését Subasic megfogta
  • Pivaric a jobb alsó sarok felé lőtt, de Schmeichel védett
  • N. Jörgensen középre célzott, Subasic lábbal védett
  • Rakitic a jobb alsó saroba gurította a labdát, Schmeichel a másik oldalra vetődött (3-2)
  • A horvátok a nap során korábban a spanyolokat ugyancsak büntetőpárbajban legyűrő oroszokkal játszanak szombaton Szocsiban az elődöntőbe kerülésért.

    Borítókép: A horvát Mario Mandzukic az oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjének Horvátország – Dánia mérkőzésén Nyizsnij Novgorodban 2018. július 1-jén

    MTI / AP / Efrem Lukackij

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!