FIFA-gála

2018.09.24. 22:58

Luka Modric lett az Év játékosa

A legjobb kapus Thibaut Courtois lett, a legszebb gólért járó Puskás Ferenc-díjat pedig az egyiptomi Mohamed Szalah nyerte.

London, 2018. szeptember 24. Luka Modric, a Real Madrid spanyol labdarúgóklub horvát középpályása beszél, miután átvette az Év férfi játékosának járó elismerést a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén Londonban 2018. szeptember 24-én. (MTI/AP/Frank Augstein)

Forrás: MTI/AP

Fotó: Frank Augstein

A 32 éves Modric először érdemelte ki az elismerést a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségtől. A középpályás az előző szezonban klubjával megnyerte a Bajnokok Ligáját, majd a nyári, oroszországi világbajnokságon döntőbe vezette a horvát válogatottat. Modric hétfőn este a FIFA londoni gáláján vette át a díjat a 2017. július 3. és 2018. július 15. között nyújtott teljesítményéért.

Legutóbb 2007-ben fordult elő, hogy nem Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo nyert a voksoláson, amelyen a szurkolók szavazatai (25 százalék) mellett a szövetségi kapitányok, válogatott csapatkapitányok és újságírók voksai döntenek. A három jelölt között volt a Liverpool egyiptomi csatára, Mohamed Szalah, valamint a Real Madrid portugál támadója, Cristiano Ronaldo.

A gáláról többek között Ronaldo és Lionel Messi is hiányzott.

A legjobb kapus Thibaut Courtois, a belgák világbajnoki bronzérmese lett, aki a Chelsea-ből idén nyáron a Real Madridhoz igazolt.

Az év legszebb góljáért járó, idén tizedszer átadott Puskás Ferenc-díjat az egyiptomi Mohamed Szalah nyerte. A 26 éves játékos a győzelmet érő találatot tavaly decemberben, az Everton elleni bajnokin szerezte. A Premier League gólkirálya a jobb oldalon két védőt is kicselezett, mielőtt a hosszú felső sarokba csavarta a labdát.

A férficsapatot irányító edzők közül Didier Deschamps, a világbajnok francia válogatott szövetségi kapitánya, a női csapatok trénerei közül pedig a Bajnokok Ligája-győztes francia Olympique Lyonnais-t irányító Reynald Pedros kapta az elismerést.

A legjobb női játékos a brazil Marta Vieira da Silva lett, immár hatodszor.

Az Év tizenegye-díj kitüntettjei a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA díjkiosztó gálaestjén Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A profi labdarúgók nemzetközi szakszervezetének (FIFPro) álomcsapatát David de Gea, Dani Alves, Raphaël Varane, Sergio Ramos, Marcelo, Luka Modric, N'Golo Kanté, Eden Hazard, Lionel Messi, Kylian Mbappé és Cristiano Ronaldo alkotja, ezt a 11-et is most hirdették ki.

A sportszerűségi díjat a német Lennart Thy, a holland VVV Venlo futballistája kapta, aki nem lépett pályára a PSV Eindhoven ellen, mert a meccs időpontjában véradáson vett részt egy ritka betegségben szenvedő férfi részére.

Az év szurkolóinak a perui válogatott drukkereit választották, akik közül mintegy 40 ezren kísérték el kedvenceiket az oroszországi világbajnokságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!