forma-1

2018.11.22. 11:32

Hivatalos: Kubica a Williams pilótájaként tér vissza

Jövőre a Williams csapatában tér vissza a Forma-1-be a lengyel Robert Kubica, aki a 2011 februárjában elszenvedett ralibalesete óta nem állt rajthoz az elitkategóriában.

(FILES) In this file photograph taken on August 20, 2015, Robert Kubica of Poland (L) speaks ahead of the Rally of Germany in Trier. - Polish driver Robert Kubica will return to Formula One for Williams in 2019, eight years after he was seriously injured in a rally crash, the team saiD November 22, 2018. Kubica, who has not taken part in a grand prix since the accident in 2011, joins Englishman George Russell at the British team in 2019. (Photo by Patrik STOLLARZ / AFP)

Fotó: AFP

Mi is hírt adtunk arról, hogy a lengyel minden bizonnyal ismét a legjobbak között állhat rajthoz. Az előzetes várakozásoknak megfelelően az istálló csütörtökön, az idényzáró Abu-Dzabi Nagydíj helyszínén jelentette be a 33 éves versenyző szerződtetését, aki így az újonc brit George Russell csapattársa lesz 2019-ben.

„Visszatérni a Forma-1-be életem egyik legnagyobb eredménye”

- mondta Kubica, aki utoljára 2010-ben, a Renault színeiben indult F1-es futamon.

A krakkói születésű Kubica 2006-ban mutatkozott be az F1-ben, és 2010 év végéig 76 futamon indult, 12-szer állt dobogón, egyetlen győzelmét pedig a 2008-as Kanadai Nagydíjon aratta. A lengyel pilóta 2010-ben már a Renault-nál versenyzett, és ott kezdte volna meg a 2011-es idényt is, ám februárban egy olasz ralin balesetet szenvedett, és jobb keze súlyosan megsérült, máig sem tudja százszázalékosan használni. Tizenegy hétig volt kórházban, aztán felépülését követően ismét versenyezni kezdett: 2013-2016 között a rali-vb-n indult, időközben pedig Formula-E, illetve GP3-as autókat tesztelt. Kubica tavaly már több alkalommal tesztelt Forma-1-es versenyautót is, idén pedig a Williams teszt- és tartalékpilótája volt.

„Nagy kihívás volt visszatérni a Forma-1-be, de ami korábban szinte lehetetlennek tűnt, most úgy tűnik, mégis lehetséges”

- nyilatkozta a bejelentés után a lengyel versenyző.

Kubica hozzátette: „Hosszú utat tettem meg idáig, és most következnek az új kihívások a Willamsszel.”

Borítókép: AFP / Patrik Stollarz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!