Libertadores Kupa

2018.12.10. 10:12

A River Plate lett a bajnok a Bernabéuban

A River Plate hosszabbítás után 3-1-re legyőzte a szintén Buenos Aires-i Boca Juniorst a labdarúgó Libertadores Kupa döntőjének madridi visszavágóján, így 5-3-as összesítéssel megnyerte a sorozatot, fennállása során negyedszer.

Players de River Plate celebrate with the Cup of champion of the Libertadores de América after beating Boca Junior at Santiago Bernabeu on December 9, 2018 in Madrid, Spain. (Photo by Patricio Realpe/ChakanaNews/Pressouth/NurPhoto)

Fotó: NurPhoto

Az argentin finálé első mérkőzését csaknem egy hónapja rendezték Buenos Airesben, akkor – a Boca stadionjában – 2-2-es döntetlen született, a visszavágót azonban többször el kellett halasztani. A második felvonás előtt ugyanis a Boca-futballisták közül többen is megsérültek azt követően, hogy a rivális drukkerei betörték buszuk ablakait, ráadásul a közbelépő rendőrök könnygázt vetettek be, amelynek belégzését követően több futballista rosszul lett.

A Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség (CONMEBOL) úgy döntött, hogy a Real Madrid otthonául szolgáló Santiago Bernabéu Stadionban kerül sor a visszavágóra. Emellett 400 ezer dollár (113,7 millió forint) pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a River Plate-et, melynek a következő Libertadores Kupa-idényben az első két hazai meccsét zárt kapuk mögött kell lejátszania.

A vasárnapi meccsen Dario Benedetto juttatta vezetéshez a Bocát az első félidő végén, majd Lucas Pratto egyenlített a 68. percben. A rendes játékidő 1-1-gyel zárult, de a szabályok értelmében ezúttal nem számítottak az idegenben szerzett gólok, így jöhetett a hosszabbítás. Ebben Wilmar Barrios kiállítása miatt rögtön megfogyatkozott a Boca, a rivális a 109. percben Juan Quintero góljával került előnybe, majd Gonzalo Martinez a 122. percben bebiztosította a győzelmet, egyben

a River Plate – 1986, 1996 és 2015 után – negyedik diadalát a Libertadores Kupában.

A mérkőzés összefoglalója:

Az ötletgazda elnök örül a botránymentes madridi visszavágónak

Alejandro Dominguez, a CONMEBOL elnöke örömét fejezte ki a Libertadores Kupa-döntő botránymentes madridi visszavágóját követően, és köszönetet mondott a házigazda Florentino Péreznek.

Dominguez kifejtette: az a lényeg, hogy sikerült győztest avatniuk, és nem történt semmi baj.

„Az ötlet tőlem és a munkatársaimtól származott, majd amikor megkérdeztük Florentinót erről a dologról, ő igennel válaszolt” – utalt a helyszín módosításra, a visszavágó „elköltöztetésére”, valamint a vendéglátó Real Madrid első emberére a CONMEBOL paraguayi vezetője.

„Az álom valósággá vált, és ez a nagyszerű döntő mindenki számára élvezetes volt”

- mondta. Hozzátette: a pályán küzdelmes mérkőzést, a Santiago Bernabéu stadionban pedig „nagyon sok boldogságot” látott.

A madridi rendezésnek a csapatok, illetve szurkolóik sem örültek, Dominguez ezzel kapcsolatban megemlítette, nekik sem állt szándékukban, hogy külföldön rendezzék meg a találkozót. „Mindig az volt a célunk, hogy Argentínában legyen a visszavágó is, kétszer megpróbáltuk, de végül Madrid lett a helyszín” – közölte.

A Libertadores Kupa győztese részt vesz a szerdán kezdődő klubvilágbajnokságon az Egyesült Arab Emírségekben. A dél-amerikai bajnok december 18-án lép először pályára.

Borítókép: AFP / NurPhoto / Patricio Realpe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!