Tokió 2020

2019.01.15. 11:56

A Japán Olimpiai Bizottság elnöke tagadja az ellene felmerült vádakat

A Franciaországban vád alá helyezett Takeda Cunekazu nem ismeri el, hogy bármilyen törvénytelenséget követett volna el a 2020-as nyári olimpia odaítélését megelőzően.

Japanese Olympic Committee president Tsunekazu Takeda bows as he attends a press conference in Tokyo on January 15, 2019. (Photo by Martin BUREAU / AFP)

A sportvezető kedden sajtótájékoztatón reagált az ellene folyó nyomozásra, amely múlt pénteken került nyilvánosságra. Hangsúlyozta, hogy a francia ügyészség által kifogásolt kifizetések legálisak voltak a szingapúri Black Tidings tanácsadó irodának.

„Két szerződés volt a tokiói pályázati bizottság és a szingapúri cég között, ám azok az ilyenkor szokásos folyamatok végén születtek meg, és úgy is lettek elfogadva” – mondta Takeda, miután elnézést kért a japán emberektől és a jövő évi tokiói olimpia szervezésében érintettektől az aggasztó hírekért.

„Én voltam ebben a folyamatban az utolsó ember, aki engedélyezte a megállapodásokat, előttem többen megtették már ezt korábban.”

Az elnök hozzátette, hogy a szerződések lobbitevékenységre és információgyűjtésre vonatkoztak, a díjazás pedig az ilyen munkákért járó szokásos összegnek megfelelő volt. A 71 éves sportvezető emlékeztetett arra is, hogy 2016-ban egy független bizottság már vizsgálta a szerződéseket, és minden rendben talált.

A vádemelés hírét múlt pénteken a Le Monde című lap írta meg először, majd a francia gazdasági ügyészség megerősítette azt, jelezve, hogy hivatalosan tavaly december 10-én indították el az ügyet.

A gyanú szerint Takeda Cunekazu 2013-ban megvesztegetés szándékával utalt több mint kétmillió dollárt a Black Tidingsnak, azért, hogy bebiztosítsa a tokiói pályázat sikerét.

Japánban még 2016-ban vizsgálatot indítottak ennek kapcsán, majd a hivatalos szervek közölték, a kifizetés legális tanácsadói díj volt, és a Japán Olimpiai Bizottság is jelezte, hogy vizsgáló bizottsága szerint jogszerű volt az utalás. A 71 éves sportvezetőt a francia hatóságok kérésére japán ügyészek 2017-ben kihallgatták, a múlt hónapban pedig egy francia bíró előtt tett vallomást.

Takeda, aki díjugratásban szerepelt az 1972-es és 1976-os olimpián, 2001 óta vezeti a Japán Olimpiai Bizottságot, s hosszú évek óta tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Borítókép: Takeda Cunekazu a 2019. január 15-i sajtótájékoztatón.

Fotó: Martin BUREAU / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!