részletek a tragédiáról

2019.02.25. 18:46

Három részre szakadva találták meg Sala gépét

Közzétette ideiglenes jelentését Emiliano Sala repülőgép-tragédiájával kapcsolatban a légi baleseteket vizsgáló brit hatóság (AAIB).

(FILES) In this file photo taken on February 08, 2019 yellow flowers are displayed in front of the portrait of Argentinian forward Emiliano Sala at the Beaujoire stadium in Nantes, France. - Argentine footballer Emiliano Sala's body is to be returned to Argentina on Friday for his wake at the Club Atletico y Social San Martin in his hometown Progreso, Santa Fe province. Sala's body was recovered from plane wreckage in the English Channel last week. He was flying to his new team, English Premier League side Cardiff City, from his old French club Nantes when his plane went missing over the Channel on January 21. (Photo by LOIC VENANCE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Loic Venance

Kiderült, hogy a lezuhant gépet három részre szakadva találták meg, a pilótának – akit azóta sem találtak meg – pedig minden bizonnyal nem volt érvényes engedélye – írja a Nemzeti Sport.

A jelentésből kiderül, hogy a Nantes-ból Cardiffba tartó Piper Malibu típusú kisrepülőt a tengerfenéken találták meg, harminc méterre az utolsó radarjeltől. Amikor a gép eltűnt a radarról, közel 500 méteres magasságban tartózkodott, és az AAIB a rádióbeszélgetések alapján arra a következtetésre jutott, hogy

az Emiliano Salát szállító gép húsz másodperc alatt több száz métert zuhant, mielőtt a vízbe csapódott.

Így nézett ki a gép indulás előtt.
Fotó: AFP / AAIB / HO

A hatóságok egyelőre nem állapították meg, miért zuhant le a gép, de a jelentésben szerepel, hogy a pilóta (David Ibbotson) négy perccel előtte engedélyt kért és kapott a süllyedésre a rossz látási viszonyok miatt. A radarjelek alapján a gép hirtelen emelkedett és süllyedt, néhány perc leforgása alatt több száz métert tett meg függőlegesen (három perc alatt süllyedt 1500 méterről 500 méter alá, majd egy perccel később már közel 800 méteren volt újra).

Az utolsó rádiós bejelentkezés előtt a pilóta egy éles bal, majd jobb kanyart is vett, amire rövid magyarázatot is adott: „csak egy nagy foltot akartam kikerülni”.

Az AAIB jelentésében megerősíti, hogy folytatja a baleset körülményeinek felderítését, beleértve a radarjelek kivizsgálását és az időjárási viszonyokat, valamint a repüléshez szükséges engedélyeket. A kereskedelmi utasszállításra szigorúbb szabályok vonatkoznak, és

elképzelhető, hogy sem a gép, sem a pilóta nem rendelkezett a megfelelő papírokkal.

A január 21-én lezuhant gép maradványait február harmadikán találták meg, Emiliano Sala holttestét pedig három nappal később azonosították. Az AAIB jelentéséből kiderült az is, hogy

a géptörzs maradványait három darabban találták meg,

a szárnyak és a függőleges vezérsík (a repülőgép stabilitásáért felelős farokrész) nélkül.

Borítókép: Sala emléke egykori csapata, a Nantes stadionjánál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!