dicsőség

2019.04.12. 23:00

Barka Emese a magyar birkózósport első női Európa-bajnoka

A csepeli versenyző a 2007-es, a 2013-as, a 2017-es és a tavalyi bronzérem után ezúttal aranyat nyert Bukarestben.

Emese BARKA of Hungary celebrates with her coaching team after she wins against Kateryna ZHYDACHEVSKA of Romania, a 57kg Bronze medal fight in women's freestyle wrestling xxxkg category at the World Wrestling Championships in Papp Laszlo Arena, in Budapest. On Thursday, October 25, 2018, Budapest, Hungary (Photo by Artur Widak/NurPhoto)

Forrás: AFP

Fotó: NurPhoto

Az 57 kilós Barka Emese lett a magyar birkózósport első női Európa-bajnoka azzal, hogy a bukaresti kontinensviadal pénteki döntőjét is megnyerte.

A csepeli versenyző 4-2-re múlta felül az ukrán Tetjana Kitet, így a 2007-es, a 2013-as, a 2017-es és a tavalyi bronzérem után ezúttal aranyat nyert.

A fináléban Kit az első lábra támadásával ledöntötte Barkát, aki viszont megőrizte lélekjelenlétét, a földön visszafogott ellenfelére, de ezt a mérkőzésvezető nem vette észre. Ritter Árpád szövetségi kapitány azonnal videobírót kért, és a visszajátszás után Barka is megkapta a maga két pontját (2-2). A vb-bronzérmes és Eb-ezüstérmes ukrán alapvetően lábra támadásokkal próbálkozott, míg a vb-ken és Eb-ken összesen hétszer bronzérmes Barka elsősorban vetélytársa felsőtestét dolgozta meg, de egyik stratégia sem vezetett eredményre.

A folytatásban egyikük sem változtatott a taktikáján, csakhogy az ukrán kétszer is belenyúlt a 29 éves magyar birkózó arcába, amiért mindkétszer megintették (4-2). Edzői az Európa Játékokon győztes Barkát óvatosságra intették, ő pedig betartotta az utasítást, hagyta, hogy Kit támadjon, de az akciókísérleteket felkészülten fogadta. Minden próbálkozást hárított, így a csütörtöki három találkozóján bemutatottnál kevésbé akciódús birkózással ugyan, de ismét győzött.

„Boldog vagyok. Ma nem birkóztam annyira jól, mint tegnap, nem sikerültek a támadások. Kikényszerítettem azokat a szituációkat, amelyekben jól érzem magam, de nem tudtam pontokat csinálni. Azért nyertem, mert mindennél jobban akartam győzni”

- értékelte az MTI-nek pályafutása legnagyobb sikerét Barka.

A versenyen egy másik másik érem is született pénteken: a 62 kilós Sastin Marianna bronzérmet nyert.

A Vasas versenyzője a döntőben 3-2-re felülmúlta a svéd Moa Lena Maria Nygrent, és 2007-es ezüstje, 2006-os, 2008-as, 2010-es, valamint 2016-os bronza után megszerezte pályafutása hatodik Eb-érmét.

Ezzel a magyar csapat negyedik dobogós helyezését harcolta ki a bukaresti versenyen. Barka Emese aranyat nyert, szerdán a szabadfogásúak 92 kilogrammos kategóriájában Veréb István, csütörtökön pedig a nehézsúlyú Németh Zsanett lett harmadik.

A döntő első menetében Sastin akarata érvényesült, többnyire ő irányította a tusakodást, ennek megfelelően egy perc után riválisát figyelmeztették passzivitás miatt, majd mivel nem változtatott harcmodorán, meg is intették. Ezután fél perce volt akciót csinálni, ez pedig elég ösztönzőleg hatott rá: lábra támadott, de a 35 éves magyar védte a próbálkozást, majd egy dobási kísérletből is sikerült kibújnia, így megszerezte a meccs első pontját (1-0). A felnőtt világversenyen még érem nélküli Nygren viszont lendületben maradt és éppen a szünet előtt kitolással egyenlített.

A folytatásban Sastin tovább fárasztotta ellenfelét, akit aztán egyszer sikerült átkarolnia, és abból csípődobással szerzett két pontot. A hátra lévő időben a 2013-ban világbajnok, 2015-ben Európa Játékokon győztes Sastin arra összpontosított, hogy ellenfele ne csináljon rajta akciót, és egy kitolást leszámítva (3-2) sikerrel járt, így szülés utáni visszatérését követően először állhatott dobogóra világversenyen.

„Most már jobb erőben vagyok, mint tavaly a budapesti vb-n, amikor ötödik lettem, de a birkózómozdulatok még mindig nem teljesen álltak össze. Dolgozunk rajta tovább, és az olimpiai kvalifikációs vébén még jobb leszek”

- mondta az MTI-nek Sastin, aki kitért arra, hogy a negyeddöntőt nagyon elrontotta, azt rutinból meg kellett volna oldania.

„Nem hittem, hogy az olasz vigaszágra visz, nulla forintot tettem volna rá, de megcsinálta”

Szombaton öt kötöttfogású magyar versenyző kezdi meg szereplését: Torba Erik (60 kg), Krasznai Máté (67), Fritsch Róbert (72), Nagy Péter (82) és Varga Ádám (97) lép szőnyegre délelőtt, a 87 kilós Szilvássy Erik pedig a vigaszágon a horvát Ivan Huklekkel találkozik, hogy este megmérkőzhessen a bronzéremért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!