bajtársi küzdelem

2019.10.11. 12:42

Esküt tettek a katonai világjátékokra utazó sportolók

A játékok alapelve szerint a katonák, akik korábban a csatamezőn találkoztak, most barátságban a sportpályákon találkoznak.

Ünnepélyesen esküt tettek a 7. CISM katonai világjátékokra utazó katonasportolók pénteken Budapesten, a Honvédelmi Minisztériumban (HM). Az ünnepségen Szabó István honvédelmi államtitkár azt mondta: a katonai esküben mindannyian egy életre kötelezik el magukat a haza védelmére, becsületre, lojalitásra, kitartásra és felelősségvállalásra. Míg a most tett esküjük értelmében azt kérte a katonáktól, „legyenek igaz képviselői hazánknak, a nemzetek közötti barátságnak, és a tisztességes verseny szellemében tegyenek meg mindent a sikerért”. Kiemelte:

„tegyenek meg mindent a győzelemért, de mindezt a fair play és a bajtársiasság, katonabarátság szellemében tegyék”.

Azt kívánta, hogy a katonák tovább öregbítsék a magyar katonasport hírnevét, tovább gyarapítsák a világjátékokon megszerzett magyar érmek számát.

Az október 18. és október 28. között Kínában, Vuhanban rendezendő katonai világjátékokon több mint 100 országból mintegy 10 ezren vesznek részt. A magyar küldöttség 77 tagú – közölte, az államtitkár megjegyezve: ilyen nagyszámú küldöttség még soha nem képviselte Magyarországot. A katonasportolók – akik közül 31-en a honvédség sportszázadának tagjai – 10 sportágban indulnak.

Szabó István elmondta: a Nemzetközi Katonai Sporttanács (Conseil International du Sport Militaire, CISM) 138 tagországával a Nemzetközi Olimpiai Bizottság után a második legnagyobb sportszervezet a világon. Évente több mint 20 világbajnokságot, kétévente kadétjátékokat, négyévente nyári és téli katonai világjátékokat szervez.

Barátság a sporton keresztül

A CISM-et Belgium, Franciaország, Luxemburg és Hollandia hozta létre 1948. február 18-án a franciaországi Nizzában. A CISM alapelve szerint a katonák, akik korábban a csatamezőn találkoztak, most barátságban a sportpályákon találkoznak. A szervezet végső célja hozzájárulni a világbékéhez azáltal, hogy a sporton keresztül egyesíti a fegyveres erőket. A jelmondata: Barátság a sporton keresztül.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!