nagy pénz, nagy foci

2020.01.17. 11:30

Olyan pénzek mozognak a topcsapatoknál, amiről más csapatok csak álmodnak

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) adatai szerint a kontinens 30 leggazdagabb klubjának annyi bevétele volt 2018-ban, mint további 682 együttesnek összesen.

UEFA president Aleksander Ceferin looks on during a press conference following a meeting of the executive committee at the UEFA headquarters, in Nyon, Switzerland on December 4, 2019. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Fabrice Coffrini

Az UEFA csütörtökön közzétett beszámolójában kiemelte:

a kontinens 55 élvonalbeli bajnokságában szereplő 712 klub rekordot jelentő 21 milliárd eurós bevételt ért el, ami 20 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Aleksander Ceferin UEFA-elnök rámutatott arra, hogy miközben a pénzügyi fair play-előírásoknak köszönhetően az egyesületek pénzügyi helyzete jelentősen javult,

az aránytalanságok veszélyt jelentenek az európai klubfutball stabilitására és sikerességére.

A növekedés nagyobb részét,

mintegy 75 százalékot az öt topliga (angol, francia, német, olasz, spanyol) generálta, míg annak több mint a fele a leggazdagabb 30 klubhoz köthető.

A kimutatás kapcsán az UEFA figyelmeztetett arra, hogy

a bérek nagyobb ütemben nőttek, mint a bevételek.

A spanyol La Ligában a fizetések a klubok bevételének 64 százalékát teszik ki – ami több, mint bármely más iparágban -, és a bérköltségek 35 európai klubnál érik el a 100 millió eurós határt.

Az egyesületek bruttó hatmilliárd eurós bevételre tettek szert játékoseladásokból, ami 25 százalékos növekedés. Belgiumban, Franciaországban és Portugáliában a klubok bevételének legalább 50 százalékát továbbra is a játékoseladás jelenti.

Forrás: MTI

Borítókép: Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!