Járvány

2020.05.19. 13:47

Az olimpia emblémájának kifigurázása miatt tiltakoznak a japán szervezők

A Japánban dolgozó brit dizájner, az ominózus kiadvány művészeti igazgatója elmondta: a rajzot viccnek szánta.

A tokiói olimpia japán szervezői nemtetszésüknek adtak hangot és tiltakoztak, mert az esemény logóját egy kiadványban összegyúrták a koronavírus szerkezeti képével.

Takaja Masza, az olimpia szervezőbizottságának szóvivője kedden online sajtótájékoztatón közölte: kiábrándítónak tartják, hogy eltorzították az olimpiai logót, és társították ahhoz a vírushoz, amely a közelmúltban rendkívül erőteljes hatást gyakorolt az emberek életére, a társadalomra, valamint a gazdaságra is.

„Egyértelműen az olimpia emblémája szolgáltatta az alapot, ezért úgy tekintünk rá, hogy megsértették a hozzá kapcsolódó szerzői jogot” – mondta. Azzal kapcsolatban viszont nem foglalt állást, hogy a szervezők tesznek-e jogi lépéseket. Ehelyett személyes véleményét fogalmazta meg, miszerint előbb az érintett Tokiói Külföldi Újságírók Klubjával kell egyeztetniük az ügyben.

A nézeteltérésre és vitára okot adó logó az Asahi Shimbun újság néhány napja megjelent áprilisi számában, valamint a kiadvány honlapján is látható. A logóról írt cikkben nevesítik a szerzőt is, Andrew Pothecary Japánban dolgozó brit dizájnert, a kiadvány művészeti igazgatóját, aki elmondta: a rajzot viccnek szánta.

Takaja szerint ezzel érzéketlenséget mutat a sok emberre negatív hatást gyakorló események iránt. Más dizájnerek pedig hozzáfűzték: nehéz viccelni olyan témában, mint a koronavírus és az ahhoz kapcsolódó világjárvány.

A tokiói olimpiát a koronavírus-járvány miatt kellett idén nyárról egy évvel későbbre halasztani.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!