hivatalos

2020.07.13. 11:01

Indulhat a Bajnokok Ligájában a Manchester City

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) visszavonta a Manchester City eltiltását, így a tavalyi angol bajnok indulhat a labdarúgó Bajnokok Ligája következő kiírásában is.

Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola gestures from the touchline during the English Premier League football match between Manchester City and Newcastle United at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on July 8, 2020. (Photo by LEE SMITH / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /

Forrás: AFP / POOL

Fotó: Lee Smith

A CAS hétfői indoklása szerint a klub nem sértette meg a pénzügyi fair play szabályait, ugyanakkor

tízmillió eurós büntetést szabott ki az egyesületre, amiért a vizsgálat során nem működött együtt az Európai Labdarúgó Szövetséggel (UEFA).

Az UEFA a Football Leaks szivárogtatása nyomán indított vizsgálatot a Manchester City ellen. A honlap által nyilvánosságra hozott belső levelezésből és klubdokumentumokból az derült ki, hogy az arab tulajdonú egyesületet szabálytalanul finanszírozták és éveken keresztül megtévesztették az UEFA-t, bár mindezt a klub tagadta. Az egyesület a vizsgálat során nem működött együtt az UEFA-val, amely szerint a szabálytalanságok a 2012 és 2016 közötti időszakban történtek.

A pénzügyi fair play alapja az, hogy egy egyesület nem költhet többet, mint amennyi a bevétele.

A szigetországi klub közleményében üdvözölte a CAS döntését – amely megerősítette az egyesület álláspontját -, és köszönetet mondott a testület tagjainak a megfelelő eljárásért.

Az UEFA reagálásában megjegyezte, hogy a CAS vizsgálata során nem talált elegendő bizonyítékot és sok állítólagos jogsértés elévült az UEFA-rendeletekben előírt ötéves határidő miatt. Az UEFA hozzátette: az elmúlt években a pénzügyi fair play betartatása nagy szerepet játszott a klubok védelmében és pénzügyi stabilitásuk megtartásában, és továbbra is elkötelezett a szabállyal kapcsolatban. Az UEFA egyúttal jelezte: tudomásul veszi a döntést és további lépéseket nem tesz az ügyben.

Az UEFA februárban végül két idényre kizárta a Manchester Cityt az európai kupaporondról, mellékbüntetésként pedig 30 millió eurós bírságot szabott ki a klubra.

A Manchester City jelenleg nyolcaddöntős a Bajnokok Ligájában, a 13-szoros győztes Real Madrid elleni párharc első felvonását 2-1-re nyerte a Santiago Bernabeu Stadionban, így esélyesként lép pályára az augusztus 7-én sorra kerülő visszavágón. Ha kiharcolja a továbbjutást, akkor ott lesz a Lisszabonban sorra kerülő nyolcas döntőben. A Premier League-ben a harmadik Chelsea-t 12 ponttal megelőzve második a csapat, így BL-indulása a bajnoki pozícióját tekintve már biztosított a következő szezonra.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!