tagadja a vádakat

2020.10.15. 11:05

Doppingvétség miatt négy évre eltiltották a London Marathon győztesét

A kenyai sportoló két vérmintája közötti hemoglobinszint-változásnak a testület szerint kizárólag vérdopping lehet a magyarázata.

Doppingvétség miatt négy évre eltiltották a versenyzéstől Daniel Wanjirut, a kenyaiak London Marathon-győztes hosszútávfutóját.

Az olimpiai hírekre szakosodott insidethegames.biz portál híre emlékeztetett rá: a doppingellenes szabályok betartása érdekében életre hívott, a sportág tisztaságára felügyelő független szervezet, az AIU (Athletics Integrity Unit) még áprilisban talált szabálytalanságokat a kenyai sportoló biológiai útlevelében.

A 28 éves atlétától 2017 áprilisa és 2019 áprilisa között 19 mintát vettek, ezek közül a 14. és a 15., egyaránt tavaly márciusban adott vérmintája közötti hemoglobinszint-változásnak a testület szerint „nincs fiziológiai magyarázata”, a 14. mintában talált hemoglobin-szint (19,4 gramm/liter) „kimagaslóan nagy egy egészséges fiatalemberéhez képest.

Wanjiru, aki tagadta, hogy doppingolt volna, a kérdéses időszakban magaslati edzőtáborból repült a londoni félmaratonra, majd vissza hazájába, ezekkel az utazásokkal magyarázta a kiugró változást. Az AIU szerint azonban az, hogy csak egyetlen mintájában lett ilyen magas az érték, kizárólag vérdoppinggal magyarázható.

Wanjiru 2017-ben nyerte meg a London Marathont, az ugyanabban az évben, ugyanott rendezett világbajnokságon nyolcadik lett maratoni futásban, egyéni csúcsa 2:05:21 óra.

Eltiltása 2019. december 9-től szól, azaz legkorábban 2023 végén versenyezhet ismét.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!