búvársport

2021.03.21. 22:41

A finn Johanna Nordblad megdöntötte a jég alatti szabadmerülés világrekordját

103 métert úszott a jég alatt rövid búvárruhában, lábuszony nélkül.

A finn Johanna Nordblad megdöntötte a jég alatti szabadmerülés világrekordját: 103 métert úszott a jég alatt rövid búvárruhában, lábuszony nélkül.

A 45 éves Nordblad 2 percet és 42 másodpercet töltött a 2 Celsius-fokos vízben csütörtökön az észak-finnországi Hossa havas vadonjában. Hat évvel ezelőtt Nordblad volt az első nő, aki 50 méternél nagyobb távot tett meg a jég alatt.

„A koronavírus miatt minden uszoda zárva van, ezért nem igazán tudok rendszeresen edzeni, úgyhogy ezúttal sokkal idegesebb voltam a merülés előtt” – nyilatkozta Nordblad.

A jég alatti rekordok jegyzése korábban a Guinness Rekordok Könyvéhez tartozott és nem sok szabály vonatkozott rá, a közelmúltban azonban átkerült a búvársportok világszervezetéhez (CMAS).

A guinnesses időszakban a leghosszabb – búvárruhában, lábuszonyok nélkül végrehajtott – jég alatti úszás rekordja 102,7 méter volt, amelyet idén március 6-án állított fel az orosz Jekatyerina Nyekraszova.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!