tokió 2020

2021.07.08. 11:26

Rendelet tiltja az úszóknak, hogy a medence környékén fejtsék ki véleményüket

A tokiói olimpia alatt a sajtótájékoztatókon és a különböző médiacsatornákon kifejezhetik véleményüket az úszók, az éremátadó ünnepségeket azonban nem akadályozhatják ezzel – emlékeztette versenyzőit a vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA).

Russia's Kliment Kolesnikov (C) poses with his gold medal past silver medallist Romania's Robert Andrei Glinta (L) and bronze medallist Spain's Hugo Gonzalez de Oliveira on the podium of the Men’s 50m Backstroke Swimming event during the LEN European Aquatics Championships at the Duna Arena in Budapest on May 18, 2021. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Attila Kisbenedek

A dobogón történő tiltakozások és állásfoglalások kérdése olyannyira középpontba került az ötkarikás játékok előtt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB)

rendeletben tiltott be mindenfajta „demonstrációt, illetve politikai, vallási vagy faji propagandát” az ötkarikás játékok helyszínein.

A döntést több sportoló kritikával fogadta, az olimpiai bajnok brit Adam Peaty például kijelentette: joguk van kifejezni a véleményüket anélkül, hogy ezért büntetést kapnának.

A FINA egyeztetéseket folytatott a NOB-bal, és ezt követően szögezte le a szövetség elnöke, hogy a medencében továbbra is csak a sportnak van helye, és ugyanez a helyzet az éremátadásnál is.

„Ez egy olyan pillanat, amely tiszteletet vált ki, ez a sporteredmények diadala, nem szabad, hogy egyéni önkifejezés miatt legyen emlékezetes”

– fogalmazott Huszajn al-Muszallam.

A FINA aggodalmainak alapja, hogy Szun Jang, minden idők legsikeresebb kínai úszója ellen sokan tiltakoztak doppingügye miatt a kvangdzsui világbajnokságon 2019 júliusában. Az uszodában a közönség nem kínai része folyamatosan kifütyülte, riválisai közül pedig a brit Duncan Scott és az ausztrál Mack Horton is úgy tiltakozott a szereplése ellen, hogy nem állt fel a 200 és 400 méter gyorson is győztes úszó mellé a dobogóra.

Szun Jang idén júniusban doppingvétség miatt négy év, három hónap eltiltást kapott, így Tokióban nem állhat rajthoz.

Forrás: MTI

Borítókép: Éremátadás a budapesti vizes Eb-n

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!