Járvány

2021.07.08. 09:29

Thomas Bach végre megérkezett Japánba

Tizenöt nappal a tokiói ötkarikás játékok kezdete előtt megérkezett Japánba Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.

International Olympic Committee (IOC) president Thomas Bach waves from the vehicle to the media upon his arrival at his accommodation in Tokyo following his arrival to Japan on July 8, 2021, ahead of the Tokyo Olympic Games. (Photo by Eugene Hoshiko / POOL / AFP)

Forrás: AFP / POOL

Fotó: Eugene Hoshiko

A 67 esztendős német sportvezető szállodájában

három napot karanténban tölt, mielőtt ellátogat többek között az olimpiai faluba, valamint személyes és online megbeszéléseket folytat a szervezőkkel.

A japán kormány eközben negyven napra rendkívüli állapotot hirdet meg a fővárosba július 12-étől augusztus 22-éig. A világjárvány kezdete óta Tokióban

negyedszer vezetnek be rendkívüli állapotot, ezúttal azért, mert a városban továbbra is emelkedik a fertőzöttek száma,

terjed az indiai eredetű delta vírusmutáció, és közben a nyári időszak miatt a lakosság is egyre tevékenyebb.

Az olimpia megrendezését a helyi egészségügyi szakértők és polgárok zöme ellenzi. Korábban az olimpia szervezői azt mondták:

nem zárják ki, hogy rendkívüli állapot bevezetése esetén a helyi lakosokat sem engedik be a sporteseményekre.

A szervezőbizottság, a kormány, a tokiói városvezetés, a Nemzetközi Olimpiai és Paralimpiai Bizottság – médiainformációk szerint – ötoldalú megbeszélés keretében csütörtökön dönt arról: tovább korlátozzák-e a nézők beengedését, és részben zárt kapussá nyilvánítják-e az olimpiát, illetve a paralimpiát. A hírek alapján a megnyitóra és a versenyek egy részére egyáltalán nem engednek majd be nézőket. Korábbi döntések alapján külföldi szurkolók nem lehetnek ott a tokiói lelátókon, és japánok is csak erősen korlátozott számban.

A pandémia miatt tavalyról idénre halasztott tokiói olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart. A játékokon 176 magyar sportoló vesz részt. A paralimpia augusztus 25-én kezdődik, a magyar paralimpiai csapatnak 37 kvótája van jelenleg.

Forrás: MTI

Borítókép: helló, a nevem Bach. Thomas Bach

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!