gyász

2021.08.29. 18:32

Elhunyt Jacques Rogge, a NOB korábbi elnöke

A világszervezetet 2001 és 2013 között irányító belga sportdiplomata hetvenkilenc éves volt.

(FILES) In this file photo taken on September 28, 2016 Former International Olympic Committee (IOC) President Jacques Rogge of Belgium looks on in Geneva. - Former International Olympic Committee president Jacques Rogge died at the age of 79, the IOC announced on August 29, 2021.

Forrás: AFP

Fotó: FABRICE COFFRINI

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi elnöke, majd tiszteletbeli elnöke.

A NOB vasárnap jelentette be a világszervezetet 2001 és 2013 között irányító belga sportdiplomata halálhírét.

Az ortopéd sebész végzettségű Rogge válogatott rögbijátékos, 16-szoros belga bajnok, valamint világbajnok vitorlázó és háromszoros olimpikon volt, mielőtt a NOB nyolcadik elnöke lett.

Thomas Bach, a NOB jelenlegi elnöke elmondta: a teljes olimpiai mozgalom osztozik a gyászban, s a következő öt napban félárbocra eresztik az olimpiai zászlót a NOB székházánál és az olimpiai múzeumnál is. Bach méltatásában kiemelte, hogy Jacques Rogge szenvedélyesen szerette a sportot és a sportolókat, és ezt igyekezett mindenki felé közvetíteni.

„Kiváló elnök volt, segítette a NOB korszerűsítését és átalakítását. Különösen emlékezni fognak rá az ifjúsági olimpiai játékok megteremtéséért. Emellett a tiszta sport híve volt, és fáradhatatlanul küzdött a dopping gonoszai ellen” – fogalmazott Bach.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!