bajnokok ligája

2021.09.13. 13:13

Rangadóval indul a BL csoportköre

A Bayern München barcelonai vendégjátéka lesz a rangadó a labdarúgó Bajnokok Ligája 2021/22-es csoportkörének első, keddi játéknapján, melyen a Lőw Zsolt személyében magyar másodedzőt foglalkoztató címvédő Chelsea az orosz Zenitet fogadja.

Coach Ronald Koeman of FC Barcelona during the La Liga Santader match between FC Barcelona and Getafe CF at Camp Nou Stadium on August 29, 2021 in Barcelona. (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto) (Photo by Xavier Bonilla / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Xavier Bonilla

A katalánok szombati, sevillai bajnoki találkozóját elhalasztották – több dél-amerikai játékos csak a mérkőzés előtt egy nappal csatlakozott a kerethez válogatottbéli kötelezettsége miatt -, így Ronald Koeman együttese legutóbb augusztus 29-én volt pályán, amikor küzdelmes mérkőzésen, „nyögvenyelős” játékkal 2-1-re győzte le a Camp Nouban a Getafét. Ezzel szemben a bajorok játékban vannak, a formájuk pedig kiváló: szombaton 4-1-re nyertek Lipcsében a kezdőben három magyar válogatottal – Gulácsi Péterrel, Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkal – felálló RB Leipzig ellen, azt megelőzően, a nyár utolsó hétvégéjén pedig 5-0-ra lépték le otthon a Dárdai Pál irányította Herthát.

Bár a szezon elején tartanak a csapatok, a Barcelona máris több játékosát kénytelen nélkülözni: Jordi Alba, Piqué, Braithwait stabil kezdő, Dest, Sergi Roberto állandó játéklehetőséget kap, míg Dembélé, Fati és Agüero egészségesen meghatározó lehetne. Hasonló okból viszont a Bayernnél is akadnak kérdőjelek: Coman és Tolisso mellett Gnabry, illetve Lewandowski szereplése is kérdéses.

A két együttes eddig 11 alkalommal találkozott európai kupamérkőzésen, két döntetlent mellett a Bayern hétszer, a Barcelona kétszer nyert.

A katalánok számára különösen fájó emlék a legutóbbi összecsapásuk, amikor 2020 nyarán a BL-negyeddöntőben kiütéses, számukra a nemzetközi kupákban negatív rekordot jelentő 8-2-es vereséget szenvedtek Lisszabonban.

Csoportkörben viszont csak egyszer futottak össze egymással, még az 1998/99-es kiírásban, akkor a bajorok mindkétszer győztek: otthon 1-0-ra, idegenben 2-1-re.

A Barcelona 26. alkalommal szerepel BL-ben – ami közös rekord a Real Madriddal -, a korábbi 25 nyitómeccse közül csak egyet veszített el,

az 1997/98-as kiírásban 3-2-re maradt alul a Newcastle Uniteddel szemben. Akkor később csoportja utolsó helyén zárt. A katalánok a legutóbbi két hazai BL-meccsükön is kikaptak: a csoportkör zárásaként a Juventustól 3-0-ra, majd a nyolcaddöntőben a Paris Saint-Germaintől 4-1-re. Három egymást követő hazai mérkőzést viszont még nem buktak el a nemzetközi kupaporondon. Ronald Koeman játékosként és edzőként is nyeretlen a Bayernnel szemben: PSV-védőként, valamint Ajax-edzőként is egy-egy döntetlen és vereség a mérlege.

A Bayern vezetőedzője, Julian Nagelsmann a legrangosabb európai kupasorozatban ezen a meccsen mutatkozik be új csapatában, a Hoffenheim (2018/19) és az RB Leipzig (2019/20) irányítójaként viszont már ismerheti a közeget. Elődei közül legutóbb Ottmar Hitzfeld kapott ki az első BL-meccsén (1998/99), de később döntőbe jutott abban a kiírásban. Az őt követő nyolc Bayern-tréner viszont kapott gól nélküli győzelemmel debütált a müncheniekkel a BL-ben.

A Chelsea és a Zenit először találkozik egymással, de az angol klub korábban már nyolcszor játszott orosz riválissal, hat győzelem mellett egy-egy döntetlen és vereség a mérlege. Bár az angolok korábbi 17 BL-szereplésük alkalmával tíz győzelem és öt döntetlen mellett csak kétszer bukták el a nyitómérkőzést, mindenképpen figyelmeztető lehet számukra, hogy a Basel és a Valencia ellen is házigazdaként maradtak alul. A címvédők hagyományosan jó nyitányában azonban bízhat a Chelsea, hiszen az AC Milant (1994/95) és a Liverpoolt (2019/20) leszámítva a soron következő kiírásban nem kapott ki a trófea aktuális birtokosa. Emellett az is a Chelsea malmára hajthatja a vizet, hogy a Zenit legutóbbi nyolc idegenbeli BL-mérkőzésén nyeretlen – egy döntetlen mellett hétszer vesztesen hagyta el a pályát -, míg az összes nemzetközi kupameccset tekintve a legutóbbi 15 összecsapáson nem tudott győzni vendégként, és 12-szer ki is kapott.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!