doppingvétségek

2021.11.14. 13:54

A NOB több sportágban is újraosztotta a 2012-es olimpiai érmeket

A hosszadalmas jogi viták, elhúzódó perek és bonyolult fellebbezési eljárások lezajlása után most cseréltek gazdát az érmek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) több sportágban is újraosztotta azokat az ötkarikás érmeket, amelyeket még a 2012-es londoni nyári játékokon szereztek meg a doppinghasználat miatt később megbukott, ám medáljaiktól hivatalosan csak most megfosztott sportolók.

A hosszadalmas jogi viták, elhúzódó perek és bonyolult fellebbezési eljárások lezajlása után, a levett doppingminták újraelemzése nyomán utóbb lelepleződött vétkesek közül búcsút mondhat aranyérmének az orosz Ivan Uhov, a férfi magasugrás győztese, akinek helyébe a londoni második, amerikai Erik Kynard lépett. A NOB bejelenése szerint a 2012-ben holtversenyben harmadikként zárt trió tagjai – a katari Mutaz Essza Barsim, a kanadai Derek Drouin és a brit Robbie Grabarz – egyformán ezüstérmet kapnak.

A női magasugróknál a bronzérem cserél gazdát: az orosz Szvetlana Skolina helyett a medál immár a spanyol Ruth Beitiát illeti meg.

A 2019-ben diszkvalifikált litván kenus, a londoni olimpián 200 méteren második Jevgenyij Suklin ezüstérme az orosz Ivan Stil, míg bronz a spanyol Alfonso Benavidez Lopes de Ayala tulajdonába kerül.

A férfiak szabadfogású birkózásában a 120 kg 2012-es döntőseit, az üzbég Artur Tajmazovot és a grúz Davit Modzmanasvilit egyformán kizárták, itt két aranyérmet ítéltek oda a finalisták által az elődöntőben legyőzötteknek, az iráni Komeil Gaszeminek és az orosz Biljal Mahovnak, a két bronzérem pedig az üzbég Daulet Shabanbayé és az amerikai Tervel Dlagnevé lesz. Mahov legkorábban 2024 januárjában veheti át az aranyat, akkor jár le ugyanis négyéves eltiltása, amelyet doppingolásért róttak ki rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!