közbeszól a politika

2021.11.12. 15:03

Az USA még nem döntött, indul-e a 2022-es pekingi téli olimpián

Anthony Blinken külügyminiszter szerint az Egyesült Államok még nem döntött arról, hogy az ország sportolói indulnak-e a pekingi téli olimpián.

A vezető amerikai diplomata a The New York Times által szervezett konferencián tudatta, hogy a végleges válasz előtt Washington a szövetségeseivel konzultál a részvételről.

Nancy Pelosi, az Egyesült Államok képviselőházának elnöke májusban a pekingi olimpia diplomáciai bojkottjára szólította fel a nemzetközi közösséget. Véleménye szerint a világ vezető országainak tartózkodniuk kell a részvételtől a súlyos kínai jogsértések, az ujgur kisebbség erőszakos elnyomása miatt. Több ország és emberjogi szervezet szintén a bojkottot szorgalmazza, miközben Peking kategorikusan visszautasítja a vádakat.

Az Egyesült Államok olimpiai bizottsága ugyanakkor ellene van a bojkottnak, s a világ legfejlettebb országait tömörítő G20-csoport vezetői is kiálltak a kínai olimpia mellett október végi római csúcstalálkozójukon.

A 2022-es téli játékokat február 4. és 20. között rendezik Pekingben.

Címkék#peking 2022

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!